Da li će biti Work and Travel programa ove godine?

Da li će biti Work and Travel programa ove godine?

Mihajlo Pupin – Genijalni srpski naučnik, osnivač NASE i dobitnik Pulicerove nagrade
Uber Pets omogućava vašim ljubimcima da vam se pridruže u vožnji!
Srbija velikom pobedom nad Norveškom na korak do Evropskog prvenstva!

Američka vlada decenijama realizuje program zahvaljujući kome je na desetine hiljada srpskih studenata imalo priliku da upozna američku kulturu i način života, ali i da tokom letnjih meseci rade i tako pokriju troškove programa i avionske karte. Američki poslodavci potrebu za radnom snagom često imaju već od polovine maja. Zbog pandemija, sve je odložeo. Mnogi studenti se pitaju da li uopšte treba ići sada, kada je Amerika pogođena ekonomskom krizom a situacija sa korona virusom iako mirnija – i dalje nesigurna.

Za mnoge  odluka o odustajanju nije jednostavna , između ostalog i zato što su za program već dali dosta novca, i do 1.000 dolara. Uz to, situacija u Americi nije povoljna, kada je o koronavirusu reč, a ni naša država ne preporučuje prelazak preko granice, osim ako se to baš ne mora.

Program WORK AND TRAVEL zvanično je podržan od strane američke vlade. Uz posredovanje ovdašnjih agencija, studenti odlaze u mesta širom Amerike. Dobijaju radnu vizu koja važi četiri meseca kako bi studenti stigli  na početak akademske godine u svojoj zemlji.Neki od njih bi ovih dana uveliko pakovali kofere ali , umesto toga, još u pasošu nemaju ni vize.U agencijama kojima smo se obratili, niko nije želeo pred kameru. U pisanom odgovoru kažu da prate stav američke vlade koja za sada ne nagoveštava obustavu programa. Izvesno je,međutim, da se sa realizacijom programa kasni, pa studenti u startu gube mesec, do mesec i po dana.

Na pitanje da li agencije imaju svoj stav o povraćaju makar dela novca studentima koji smatraju da je sigurnije da se pridržavaju  preporuka Vlade Srbije, odgovor nismo dobili. Po  svemu sudeći, ostaje još jedna situacija-ona  koja poziva na ličnu odgovorost!

Izvor: rts.rs

COMMENTS

WORDPRESS: 0