Covid Pasoši uskoro neophodni za putovanje u zemlje EU

Covid Pasoši uskoro neophodni za putovanje u zemlje EU

Walmart će podeliti svojim radnicima 428 miliona dolara bonusa!
Bazeni u Čikagu se neće otvoriti do 5. jula zbog nedostatka spasilaca
Srpska kompanija osvaja svetsku tehnološku scenu uprkos krizi

Zvaničnici Evropske unije saopštili su u ponedeljak da će predložiti pravilo za uvođenje digitalno pasoša koji će onima koji su vakcinisani ili su nedavno testirani na COVID-19 omogućiti da putuju poslovno ili turistički širom EU.

Sa svog naloga na Tvitteru, predsednica Evropske komisije Ursula Von der Leien rekla je da će zakoni vezani za Digitalni Pasoš biti predstavljeni kasnije ovog meseca, a novi dokument je nazvala „zelenom propusnicom“, a koja bi, nadamo se, mogla pomoći zemljama članicama EU da obnove svoju turističku industriju.

Nakon prošlonedeljnog samita EU, gde se o ideji prvi put razgovaralo, Von der Leien je rekla da bi sertifikat o vakcini mogao da se pokrene za tri meseca i da će podržati standarde zaštite podataka.

„Zelena karta“ je izraz koji se u Izraelu koristi za digitalni ili papirni dokument koji se izdaje kako bi se nosiocu dokazalo da je inokuliran i da stoga može ući u zabavna, sportska i trpezarijska mesta.

Međutim, postoji debata među zemljama članicama EU, a neki tvrde da je možda preuranjeno izdavati takve „pasoše“, jer je nejasno koliko zaštite vakcine pružaju protiv prenosa.

Drugi se zalažu za pravičnost da se putuje samo onima koji su imali pristup vakcinama, dok mnogi drugi i dalje moraju živeti pod ograničenjima.

Komisija je prošle nedelje saopštila da će nastojati da izbegne diskriminaciju građana koji nisu primili vakcinu.

Izvor: VOA

COMMENTS

WORDPRESS: 0