Cloud Gate – zanimljiva priča o nastanku najpoznatijeg zrna pasulja u Čikagu

Cloud Gate – zanimljiva priča o nastanku najpoznatijeg zrna pasulja u Čikagu

Da li znate kako je Ilinois dobio ime?
Zašto čega je prestonica Ilinoisa u Springfildu, a ne u Čikagu?
Sve što niste znali Starbucks-u. 50 godina od osnivanja najvećeg lanca kafeterija na svetu

Za manje od decenije, Cloud Gate, svima poznat kao „The Bean“ stasao je u jednu od najvećih atrakcija Čikaga. Blistavo čelično ogledalo koje spaja nebo Čikaga i njegove obrise na svojoj površini, prešlo je dug put od ideje do realizacije i postalo jedno od glavnih obeležja Čikaga.

Milenijum park je planiran kao novi, severozapadni deo Grant parka, ali je zbog kašnjenja radova otvoren tek 2004. godine a ne 1997. kao što je planirano. Pomeranja datuma predstavljanja javnosti za gotovo deceniju i prelazak u novi milenijum, dodelili su novoizgrađenom delu parka novo ime, Milenijum park. Troškovi projekta su takođe neplanirano porasli sa 150 miliona dolara na 475 miliona. Nakon otkrivanja skulpture i skoro decenije čekanje, ovi troduplo veći troškovi izgradnje opravdali su očekivanja stanovnika vetrovitog grada.

milenium park u cikagu chicago glasnik

Troškovi izgradnje parka su se u roku od par godina utrostručili.

Deo parka je bio namenjen za još nekoliko umetničkih dela. Komisija koja je obuhvatala članove Instituta za umetnost Čikaga i Muzeja konceptualne umetnosti kao i nekoliko istaknutih umetnika je imala zadatak da suzi izbor na nekoliko pretendenata i, na kraju, izabere umetnike koji će biti autori ovih instalacija.

Odabir je započet tako što je komisija sastavila listu od 16 do 30 kandidata iz celog sveta koji imaju iskustva sa spoljnim instalacijama. Bez prethodnog navođenja konkretnih ideja za projekte, komisija je suzila svoj izbor na samo dva kandidata: britanskog umetnika Aniš Kapura i američkog, Džef Kunsa.
Sa suženim odabirom, komisija je testirala oba umetnika na različitim poljima u Grant parku – Kunsa u AT&T Plazi a Kapura u Luri bašti. Inicijalni predlog Kunsa je brzo naišao na svoje izazove. Zamislio je 45 metara dug stakleno čelični tobogan izdignut 27 metara od zemlje. Posetioci bi mogli da posmatraju park sa visine a zatim se spuste toboganom na zemlju. Da bi ova vizija postala realnost, moralo se uzeti u obzir nekoliko drugih komponenti kao što je lift za posetioce sa posebnim potrebama. Veličina konstrukcije je takođe bila upitna. Jedina briga u vezi Kapurovog rada bila je što će promet pešaka biti toliko veliki da će uništiti organske instalacije. Aniš Kapur je postao vodeći izvođač.

kreator cloud gate chicago glasnik

Aniš Kapur, tvorac jednog od obeležja Čikaga.

Čovek koji je stvorio Čelično ogledalo

Rođen u Mumbaiju, Kapor se 1970-tih preselio u London i postao uticajni student na Hornsey koledžu. Imao je izložbe u Gugenhajm muzeju kao i u Rejni Sofiji u Madridu a njegovi radovi su postavljeni u muzejima i galerijama širom sveta, od San Franciska preko Porta pa sve do Australije. U vreme konkursa, Kapur je bio angažovan na stvaranju novog umetničkog dela u Sjedinjenim Američkim Državama. Njegov rad iz 1995.godine „Turning the world inside out“ je poslužio kao bazni koncept za čelični deo konstrukcije u Čikagu.
„Ono što sam želeo da uradim“ rekao je Kapor „(..) jeste da stvorim umetnost koja će da oslika fascinantno nebo Čikaga, jezero ali da bude i vrsta kapije“. Tradicija skulpture na javnom mestu, dodao je umetnik, je da ona bude kapija, luk tog mesta a ne samo objekat koji ga ukrašava.

Cloud Gate Chicago Glasnik

Cloud Gate je za par godina postao zaštitni znak i jedna od najposećenijih destinacija u Čikagu.

 

Stvaranja Cloud Gate-a

Izrada je trajala dve godine. Počela je sa drvenim modelom konstrukcije, zatim digitalnim i na kraju čeličnim. Digitalna slika projekta je poslata potencijalnim kreatorima materijala da bi napravili prototipe čelika koji će zatim biti sastavljeni. Nakon užeg izbora u kome su učestvovale tri firme, Kapur se odlučio za saradnju sa Performance Structures Inc.iz Kalifornije. Pre započinjanja bilo kakvih radova, Kapor, Itan Silva, vlasnik kompanije Performance Structures, i njegov tim radili su šest meseci online na usavršavanju detalja projekta.
Inicijalni plan slanja sklopljene strukture na brodu koji će putovati kroz Panamski kanal do severo-istočne US obale i nazad preko prolaza St. Lawrence do Čikaga je obustavljen zbog zabrinutosti o slanju unikatne konstrukcije na tako daleki put. Umesto toga, donešena je odluka da se pojedinačni delovi šalju kamionima za Čikago gde će se konačno sastavljanje odigrati.
Više desetina radnika radilo je samo na sastavljanju unutrašnjeg kostura – konstrukcije koja je podupirala glavne delove i koja je kasnije uklonjena.

 

Predstavljanje Ogledala javnosti

Prvo predstavljanje javnosti desilo se u julu 2004.godine međutim Kapur je bio razočaran preranim otkrivanjem skulpture jer je smatrao da nije završena međutim zbog velikog interesovanja gledalaca, struktura je ipak ugledala svetlost dana a radovi su nastavljeni u januaru.
Uprkos nesigurnom početku, Cloud Gate je i danas jedna od vodećih turističkih atrakcija u Čikagu a zamisao svog kreatora je ispunjena: 80% Ogledala reflektuje prelepo nebo Čikaga za zadivljene posetioce koji su svakoga dana nemi pred veličinom kreacije i inovativnosti.

Izvor: TheClare.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0