Čikaška policija više ne sme da peške juri ljude zbog manjih prekršaja

Čikaška policija više ne sme da peške juri ljude zbog manjih prekršaja

Električni skuteri se vraćaju na ulice Čikaga
Čikago na listi “najgrešnijih” gradova u Sjedinjenim Državama
Najveći vodeni park u Ilinoisu otvara se ovog vikenda

Čikaškim policajcima više neće biti dozvoljeno da jure ljude peške samo zato što beže ili su počinili manje prekršaje, saopštilo je odeljenje u utorak, više od godinu dana nakon što su dve poterete završene tako što su policajci smrtno ranila u 13-godišnjaka i 22-godišnjeg muškarca.

Nove smernice se usko pridržavaju pravila koja su uspostavljena nakon tih pucnjava i daje odeljenju nešto što nikada nije imalo: stalna pravila o tome kada policajci mogu, a kada ne mogu da se bave aktivnostima koje mogu da ugroze sebe, one koje jure i posmatrače.

Načelnik čikaške policije Dejvid Braun rekao je da očekuje da će nova politika učiniti službenike i javnost bezbednijim, kao što se desilo u drugim gradovima sa sličnim pravilima.

U skladu sa ovom politikom, policajci mogu da krenu u poteru ako veruju da je osoba počinila ili se sprema da počini krivično delo, prekršaj klase A, kao što je kućna pucnjava, ili ozbiljan saobraćajni prekršaj koji može da rizikuje povredu drugih, kao što je vožnja u pijanom stanju ili ulične trke.

Policajcima neće biti dozvoljeno da jure ljude pešle ako ih sumnjiče za manje prekršaje kao što su prekršaji pri parkiranju, vožnja pod suspendovanim dozvolama ili ispijanje alkohola u javnosti. Ali i dalje će imati diskreciono pravo da jure ljude za koje su utvrdili da počine ili će počiniti zločine koji predstavljaju „očiglednu pretnju bilo koju osobu“.

Fox 32

COMMENTS

WORDPRESS: 0