Čikago postaje “Sanctuary City”. Novi plan sprečiće saradnju lokalne policije sa imigracionim vlastima

Čikago postaje “Sanctuary City”. Novi plan sprečiće saradnju lokalne policije sa imigracionim vlastima

Vawa – Pravo muškaraca na zaštitu od nasilja u porodici
Od srede počinju prijave za lutriju za “Zelenu Kartu 2023”. Evo kako da aplicirate
Evo zbog kojih socijalnih povlastica možete ostati bez zelene karte!

Čikaškoj policiji će uskoro biti zabranjen rad sa saveznim imigracionim vlastima prema planu koji je uvela gradonačelnica Lori Lightfoot. Plan gradonačelnice za zatvaranje ’rupa’ u gradskoj Uredbi koja omogućava policiji da u nekim slučajevima sarađuje sa saveznim agentima za imigraciju se pomerio korak bliže završetku u utorak, dok su članovi Gradskog Veća za imigrantska prava unapredili predlog gradonačelnice.

Gradsko Veće još uvek treba da odobri ovu meru. Uredba gradonačelnice Lightfoot više neće dozvoljavati policiji Čikaga da sarađuje sa imigracionom policijom (ICE) ako se imena uhapšenih nalaze u bazi podataka policije u Čikagu, ako u prošlosti postoje optužbe ili osuđujuće presude protiv imigranata, ili ako imaju krivične prijave. Takođe, ova odredba će zabraniti gradskim agencijama da lišavaju ljude slobode samo zato što se oni mogu nalaziti u Sjedinjenim Državama bez zakonske dozvole i prebacuju bilo koga u pritvor ICE radi sprovođenja deportacije.

Policiji bi bilo zabranjeno postavljanje ograničenja u saobraćaju kako bi pružala pomoć akcijama ICE, a policijski nadzornici bi bili u obavezi da prihvate bilo koje zahteve za asistencijom od strane ICE. Ako je nadzornik utvrdio da agencija želi pomoć u sprovođenju zakona o civilnoj imigraciji, supervizor će „odbiti poziv“.

Odbornica, Rossana Rodriguez Sanches, podržala je predlog i izjavila da je ova mera „dugo iščekivana“. „Napokon ćemo napraviti pravo utočište od Čikaga!“, izjavila je Rodriguez Sanches.

Izvor: Chicago Tribune

COMMENTS

WORDPRESS: 0