Čikago podiže minimalnu zaradu za radnike koji primaju napojnice: Šta to znači za restorane?

Čikago podiže minimalnu zaradu za radnike koji primaju napojnice: Šta to znači za restorane?

Lyft će Vam platiti ukoliko do aerodroma ne stignete na vreme
Kupujem MC Broj star minimum 2 do 3 godine
Nacionalna meteorološka služba planira da pojednostavi upozorenja o lošem vremenu

Počevši od 1. jula, minimalna zarada za radnike koji primaju napojnice povećava se sa 9,48 dolara na 11,02 dolara po satu. Ova zarada će se svake godine povećavati za 8% dok ne dostigne iznos jednak standardnoj minimalnoj zaradi u Čikagu do 2028. godine.

Zastupnici ove uredbe tvrde da će poboljšati životni standard radnika koji primaju napojnice, a koji često zavise od napojnica za dopunu svojih prihoda. Smatraju da trenutna zarada stvara nejednakosti, posebno pogađajući žene i radnike manjinskih grupa koji su osetljiviji na fluktuacije u napojnicama.

S druge strane, protivnici, uključujući udruženja restorana i neke vlasnike restorana, tvrde da takve mere dovode do povećanja operativnih troškova. Predviđaju da će više plate prisiliti restorane da podignu cene, potencijalno dovodeći do smanjenja napojnica i manjeg broja gostiju. Neki se boje da bi to takođe moglo dovesti do smanjenja broja radnih mesta ili prelaska na usluživanje na šalteru radi smanjenja troškova.

Iskustvo iz Washingtona, D.C., gde je slično povećanje minimalne zarade za radnike koji primaju napojnice dovelo je do smanjenja broja radnih mesta u restoranima s punom uslugom. Ovaj ishod izaziva zabrinutost među protivnicima uredbe u Čikagu u vezi s njenim potencijalnim negativnim uticajem na lokalnu industriju restorana, koja još uvijek oporavlja od posledica pandemije COVID-19.

Ukupno gledano, dok zagovornici ističu socijalnu pravdu u osiguravanju pravednih plata, protivnici su zabrinuti za ekonomsku održivost malih poslova, posebno u postpandemijskom okruženju s kontinuiranim inflacijskim pritiscima.

Ova situacija naglašava šire probleme o ravnoteži između prava radnika, ekonomske održivosti poslovanja i potencijalnih neželjenih posledica zakonodavnih promena koje utiču na radne prakse.

Chicago suntimes

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0