Kako je Čikago od malog vojnog utvrđenja postao metropola

Kako je Čikago od malog vojnog utvrđenja postao metropola

Zašto čega je prestonica Ilinoisa u Springfildu, a ne u Čikagu?
10 najčešćih imena i prezimena u Americi
Istorija srpskog naroda u Čikagu – 140 godina od dolaska prvih Srba u Ameriku

1833.godine Čikago je bio malo vojno utvrđenje u divljini, na mestu gde se reka Čikago uliva u jezero Mičigen, sa samo 350 stanovnika. Lokalitet je bio poznat domorocima kao “Chigagou” ili “mesto divljeg belog luka”. Do kraja 20. veka, ova pusta mocvara pretvorena je u modernu metropolu od 1,7 miliona stanovnika, poznatu širom sveta po svojoj gustoj mreži železnica, visokim pećima i ogromnim neboderima.

Uspon Čikaga je bio toliko iznenadan i zapanjujući da su mnogi verovali je to bilo predodređeno prirodom ili Bogom. Ovaj  stav je odražavao globalno verovanje u 19. veku u neminovnost američke ekspanzije i progresa poznatog kao Manifest Destiny. Godine 1880. bivši guverner Ilinoisa, Vilijam Bros, rekao je članovima Čikaskog istorijskog društva da je “Onaj ko je tvorac prirode izabrao lokaciju ovog velikog grada.”

chicago old city chicago glasnik

Priroda je zaista bila velikodušna prema Cikagu: grad je šmesten između vodotoka Velikih jezera i reke Misisipi, što je pruzalo mogućnost ljudima koji ovde žive i rade da plove brodom od Atlantika ili sve do meksičkog zaliva. Čikago je  kao i mnogi drugi američki gradovi, bio je zasnovan na inženjerskim projektima pod kontrolom vlade – i upravljanjem tada najvažnijem resursom, vodom. Između 1830-ih i 1900-ih, zakonodavci, inženjeri i hiljade davno zaboravljenih radnika svojim rukama stvorili su novi izgled grada Čikaga – izgradnjom kanala i kanalizacije, podizanjem gradskih ulica, pa čak i preusmeravanjem toka reke. Ove monumentalne poduhvate inženjeringa podstakle su čudesan rast grada Čikaga i pružile model za druge američke gradove da krenu istim putem!

Do 1830-ih, zvaničnici države Ilinois, inspirisani uspehom njujorškog Erie Canala (1825) i kanala Ohio i Erie (1832), započeli su izgradnju kanala Illinois i Michigan, koji su dizajnirani da efektivno preokrenu tok reke Čikago tako da voda teče iz Mičigen jezera umesto u njega. Država je pocela izgradnju 1836. godine. Međutim, u roku od godinu dana došlo je do velike recesije koja je trajala narednih 5 godina. Ilinois je prestao sa radom na kanalu. Do 1842. godine državni dug je bio 10,6 miliona dolara, a godisnje kamate 800.000 dolara. Godine 1843. država Ilionois je obustavila projekat izgradnje kanala, iako je već potrosila 5,1 milion dolara.

Investitori u nekretnine, koji su imali mnogo toga da izgube ako bi se rast Čicaga zaustavio, pozvali su državu da nastavi izgradnju kanala. Grupa čikaskih investitora pronašla je zajmodavce koji su bili voljni da državi obezbede dodatnih 1,5 miliona dolara za kompletiranje kanala. Radovi su nastavljeni 1845. godine, dovršavajući projekat 1848. godine.

Izgradnja kanala postavila je Čikago na mesto vodećeg grada u Americi ali je takođe stvorio probleme čija su resenja zahtevala jos više inženjeringa. Jedan od brodova koji je uplovio kanalom iz Nju Orelansa doneo je koleru u grad i u roku od nekoliko sati od dolaska broda, preminuo je njegov kapetan i nekoliko putnika. Bolest se brzo proširila po gradu, čak desetina od 29.000 stanovnika grada zadobila je ovu bolest, a 678 je umrlo. Do 1854. godine, grad je preživeo epidemije kolere, tifusa i dizenterije, koje su odnele čak 1500 zivota.

Godine 1865. i državni zvanicnici odlučili su da regulišu otpadne vode Čikaga tako sto ce napraviti dubok rez kroz kanale Illinois i Mičigen i ovaj put, zapravo preokrenuti reku Chicago i poslati gradsku kanalizaciju niz kanal, daleko od jezera Mičigen. Za realizaciju ovog projekta bilo je potrebno čak 6 godina.
Od tada, Čikago je nastavio da kontinurano raste. 1900. godine, Sanitarna organizacija Čikaga, regionalna vladina agencija, završila je novi, dublji sanitarni i brodski kanal, koji je zadržao prljavu reku Čikago dalje od jezera, a to traje čak i danas kada je gradsko područje naraslo na preko 9,5 miliona ljudi.

Preokret reke označio je presudan trenutak u priči o čudesnom usponu Čikaga. To je bila kulminacija niza velikih inženjerskih projekata koje je organizovala država koja je stvorila uslove – kanalizaciju, vodu za piće i put između bazena Velikih jezera i reke Misisipi – sve sa samo jednim ciljem, da bi Čikago postao velika industrijska metropola!

COMMENTS

WORDPRESS: 0