Čikago – Nova ograničenja i preporuka za “ostanak kod kuće” na snazi od ponedeljka

Čikago – Nova ograničenja i preporuka za “ostanak kod kuće” na snazi od ponedeljka

Zabrana Airbnb u Njujorku izazvala potpuni haos
Krečenje i farbanje privatnih i biznis prostorija
Čikago neće povećati kapacitet restorana u zatvorenom čak iako država ublaži ograničenja za COVID

Gradonačelnica Lori Lightfoot dala je preporuku za “ostanak kod kuće” (Stay at Home) za grad Čikago koja će stupiti na snagu od ponedeljka, 16. novembra.

Najava gradonačelnice odgovor je grada na nagli porast novih slučajeva COVID-19 i hospitalizacija. Gradonačelnica i zdravstveni stručnjaci rekli su da će narednih sedam dana biti ključno izbjegavanje onoga što je gradski poverenik za zdravstvo rekao da bi mogla biti katastrofa.

„Ako stanovnici Čikaga, kompanije i posetioci ne unesu promene kako bi ublažili širenje COVID-19, grad je na putu da izgubi još 1.000 ili više stanovnika do kraja godine“, rekla je Lightfoot u izjavi.

Stanovnicima se savetuje da napustaju dom samo da bi išli na posao ili u školu ili za osnovne potrebe, poput traženja medicinske nege, odlaske u prodavnicu ili apoteku, preuzimanja ili dostavu hrane.

Prema savetodavnom boravku kod kuće, koje stupa na snagu u ponedeljak, 16. novembra, grad poziva stanovnike da:

“Praktikujte socijalno distanciranje držeći se na udaljenosti od 6 stopa od drugih i noseći zaštitnu masku za lice u svakom trenutku. Ne održavajte kućna okupljanja ni sa kim van svog domaćinstva, „čak ni sa porodicom ili bliskim prijateljima “; za praznike koristite daljinsku komunikaciju. Izbegavajte sva nebitna putovanja i putovanja izvan države, poštujući smernice za putovanje ako je putovanje neophodno.”

Pored toga, zvaničnici su rekli da  zahtevaju da svako okupljanje u privatnim objektima bude ograničeno na šest osoba koje nisu članovi domaćinstva.

„Grad ima ovlašćenje da novčano kažnjava pojedince zbog kršenja ovog zahteva i organizovanja velikih društvenih skupova u njihovim privatnim rezidencijama“, rekli su zvaničnici u izjavi.

Ograničenja kapaciteta se ne primenjuju na radna mesta ili mesta koja imaju određene smernice, uključujući prodavnice, salone i bioskope.

Pored toga, stanovnicima se toplo preporučuje da:

  • Ne smeju imati goste u svojim domovima osim ako nisu u pitanuju esencijalni radnici (npr. Pružaoci kućne zdravstvene zaštite ili radnici u nezi deteta.)
  • Otkažite tradicionalne proslave Dana zahvalnosti.
  • Izbegavajte putovanja.
  • Ovaj savet ostaje na snazi 30 dana ili dok Poverenik za zdravstvo ne utvrdi da je promena smernica odgovarajuća.

U četvrtak je u Ilinoisu zabeležen rekordni porast slučajeva COVID-19 treći dan zaredom, pošto su zdravstveni službenici prijavili više od 12.000 novih slučajeva širom države.

Izvor: WGNTV.COM

COMMENTS

WORDPRESS: 0