Čikago izabran za grad sa najboljom arhitekturom u Americi

Čikago izabran za grad sa najboljom arhitekturom u Americi

Čikago među gradovima sa najvećim rastom inflacije u SAD
Kriza i kod najbogatijih – Više od 1,7 miliona Amerikanaca više nisu milioneri
Inflacija pada, ali ne i vaš račun za električnu energiju. Evo zašto

Od svojih brojnih nebodera koji obaraju rekorde do niza zadivljujućih gotičkih zgrada, spektakularna arhitektura Čikaga nikako nije potcenjena.

Iako su mnogi od nas dobro upoznati sa arhitektonskom lepotom Čikaga, uvek je lepo videti da se grad priznaje kao dobar u nečemu i potvrditi naš veliki grad kao jedan od najboljih na planeti.

Nakon što je već prepoznat kao jedno od najboljih mesta na svetu za provođenje leta prošlog meseca, Čikago je potom rangiran među prvih 15 gradova na svetu, a sada je osvojio još jedan naslov – ovog puta za svoju izvanrednu arhitekturu.

Image showing a bridge raised on the Chicago River with boats and Chicago architecture visible in the background

U studiji koja je tražila da rangira najbolja odredišta za ljubitelje arhitekture prema samim turistima, Buildworld je počeo identifikovanjem prvih 10 odredišnih gradova u svakoj zemlji prema stranici Tripadvisor svake zemlje. Odatle je analizirao recenzije turista o arhitektonskim lokalitetima u stotinama gradova širom sveta, sastavljajući listu područja koja su imala najveću gustinu najbolje ocenjenih zgrada.

Filtrirajući Tripadvisor liste u svakom od ovih gradova, studija je pregledala recenzije lokalnih arhitektonskih zgrada, dvoraca, crkava i katedrala, svetih i religijskih mesta, drevnih ruševina i mostova. Ocene svih ovih mesta su zatim zabeležene i nakon uklanjanja rezultata bilo čega sa manje od pet recenzija, studija je izračunala procenat arhitektonskih lokaliteta u svakom gradu sa ocenom od 4,5-5 zvezdica i rangirala gradove prema ovom kriterijumu.

Kao “Najbolja severnoamerička destinacija za ljubitelje arhitekture” istakao se Čikago, sa 84% arhitektonskih destinacija ocenjenih sa 4,5 zvezdice ili više.

“SAD se može pohvaliti sa tri od deset severnoameričkih gradova sa najvećim ‘brojem pogodaka’ prvoklasnih arhitektonskih lokaliteta. Čikago vodi,” navodi studija. “‘Vetroviti Grad’ postao je povezan sa brendom impozantnih, ali progresivnih zgrada, budući da je u velikoj meri redizajniran nakon požara 1871. godine.”

Ukupno, Čikago je rangiran kao šesti na svetu. Peto mesto pripalo je Kito u Ekvadoru, a četvrto mesto Liverpulu u Ujedinjenom Kraljevstvu. Susedni grad Liverpulu u UK, Manchester, izjednačen je na drugom mestu sa Quezon Cityjem na Filipinima, a “kulturna prestonica” Rumunije, Jaši, zauzela je prvo mesto sa 92,31% arhitektonskih atrakcija koje su dobile ocenu od 4,5 zvezdica ili više na Tripadvisoru. Prestonica Srbije, Beograd našla se na visokom 10. mestu!

Ukupno, šest od prvih deset gradova za arhitekturu bili su evropski, dok su Kvebek Siti, koji je zajedno zauzeo 10. mesto, i Havana na 14. mestu na Kubi, bili jedini severnoamerički predstavnici koji su se našli među prvih 20.

Secret Chicago

COMMENTS

WORDPRESS: 0