Čikago će javno objaviti podatke o COVID vakcinama, uključujući i moguće neželjene efekte

Čikago će javno objaviti podatke o COVID vakcinama, uključujući i moguće neželjene efekte

Senat usvojio zakon o infrastrukturi vredan 1.200 milijardi dolara
American Airlines: Uklanjaju prvu klasu, televizore i prostor za noge sa domaćih letova
SZO potvrdila da je aspartam, “Diet Coke” zaslađivač potencijalno karcinogen

Najbolji doktor u Čikagu, zadužen za kontrolu pandemije Dr. Alison Arvadi rekla je da grad planira da stanovnicima stavi na raspolaganje sve podatke o vakcinama, uključujući informacije o potencijalnim neželjenim efektima, pre nego što prve doze vakcine ne izađu u javnost.

Prema rečima komesarke za javno zdravlje Čikaga,  grad bi mogao da dobije prve doze do kraja godine, među kojima će biti primarni radnici u zdravstvu i oni koji se nalaze u javnim službama na udaru pandemije.

„Bićemo apsolutno transparentni s vama o onome što znamo o ovim vakcinama čim to saznamo“, rekla je Arvadi.

Pfizer i BioNTech su zatražili odobrenje za hitnu upotrebu od Uprave za hranu i lekove za svoju vakcinu protiv koronavirusa. Prema Arvadi, agencija bi trebalo da razgovara o tom pitanju tokom sastanka 10. decembra.

Delićemo sve podatke i biće objavljeni odmah po završetku sastanka, dakle sve podatke koje će tim i spoljni stručnjaci koristiti za donošenje odluke o odobrenju za hitne slučajeve”, rekla je Arvadi. “Biće dodatnih informacija povezanih sa ispitivanjem, koje se odnose na demografske podatke o tome ko je bio u ovom ispitivanju, koji se odnose na neželjene efekte i na efikasnost. FDA neće odobriti vakcinu koja nije bezbedna, pre svega i tamo gde smo mi videli znake ozbiljnih neželjenih efekata i neće odobriti vakcinu koja nije bar 50% efikasna “.

Vakcina koju je projektovao Pfizer zabeležila je stopu efikasnosti od 90% u kliničkim ispitivanjima.

Druga vakcina, koju je dizajnirala Moderna, ima 94% efikasnosti u kliničkim ispitivanjima, prema navodima kompanije, i mogla bi slediti primer u traženju odobrenja FDA početkom decembra.

Izvor: NBC Chicago 

COMMENTS

WORDPRESS: 0