Chicagohenge stiže u septembru – Evo kada možete videti ovaj prirodni fenomen

Chicagohenge stiže u septembru – Evo kada možete videti ovaj prirodni fenomen

7 restorana u oblasti Čikaga proglašeni među najpopularnijim mestima za branč u SAD
Kvalitetna hrana iz Srbije od sada dostupna na Amazonu!
Beskućnička kriza: Kalifornija prednjači, Ilinois predstavlja svetli primer

Dva puta godišnje, tokom prolećne i jesenje ravnodnevice, Čikago postaje domaćin jedinstvenom prirodnom fenomenu u kombinaciji sa impresivnom arhitekturom grada.

Ako ste ikada čuli za preistorijski kameni spomenik u Viltširu, Engleska, znate da tokom letnje i zimske dugodnevice sunce izlazi iza Stonehenge-ovog kamena, gde njegovi zraci stvaraju čarobnu sliku koju hiljade ljudi dolaze da vide.

Sličan spektakl možete videti u samom srcu Čikaga. Nazvan “Chicagohenge “, sunce se tokom prolećne i jesenje ravnodnevice savršeno poravna sa čikaškim ulicama, bacajući zrake kroz betonske kanjone grada.

Ove godine, jesenji “Chicagohenge ” biće najlepše vidljiv prvog dana jeseni, u subotu, 23. septembra. Na www.timeanddate.com možete pronaći tačno vreme izlaska i zalaska sunca u Čikagu tokom jesenje ravnodnevice 2023. godine.

U danima pre i posle jesenje ravnodnevice, koja će ove godine biti u subotu, 23. septembra 2023. u 01:50 prema Farmerovom almanahu, sunce će se savršeno poravnati sa ulicama koje se protežu od istoka prema zapadu, kako za izlazak, tako i za zalazak sunca.

Na sam dan ravnodnevice, sunce će izaći u Čikagu oko 6:38 ujutru i zaći oko 6:46 popodne, mada će fenomen biti vidljiv i u danima koji prethode i prate 23. septembar.

Da biste najbolje doživeli “Chicagohenge “, postavite se na bilo koju čikašku ulicu koja ide od istoka prema zapadu odmah posle izlaska sunca ili pred zalazak. Najpopularnija mesta za posmatranje uključuju deo između Kinzie i Madison, kao i E Randolph ulicu između N State St. i N Michigan Avenue.

Za potpuno iskustvo “Chicagohenge “, možete posmatrati ovaj fenomen duž Washington ulice, počevši od Millennium Parka.

Secret Chicago

COMMENTS

WORDPRESS: 0