Chicago Theater – priča o nastanku prvog velelepnog filmskog teatra u Americi

Chicago Theater – priča o nastanku prvog velelepnog filmskog teatra u Americi

Evo zbog čega Amerika nije dobila ime po Kolumbu već po Amerigu Vespučiju
OK – Kako je nastala najpopularnija reč na svetu?
Predstavaljeno do sada nepoznato pismo slavnog srpskog naučnika Nikole Tesle

Veličanstvenost Chicago Teatra često ostavlja svoje posetioce apsolutno bez daha! Elegantno predvorje, grandiozne stepenice i prelepi auditorijum upotpunjeni muralima na plafonu delovi su famozne zgrade nazvane „Čudesni teatar sveta“.

Svečano je otovoren 26.oktobra 1921- godine sa Normom Telmidž u filmu „Znak na vratima“. Orkestar sa čak 50 članova je svirao u parteru dok je Džes Kroford izvodio Wurlicera na orguljama. Nakon obavezne inspekcije, 125 članova osoblja su poželeli dobrodošlicu gostima koji su tada plaćali 25 centi termin do 13h, 35 centi za popodnevni i 50 centi za termin nakon 18h.

Čikago teatar je prvi velelepni filmski teatar u Americi i bio je primer svim ostalima. Izgrađen je za 4 miliona dolara od strane vlasnika Barnija i Ejba Balaban i Sema i Morica Kac a dizajniran od strane Kornelijusa i Džordža Rapa.

Pogled u unutrašnjost jednog od najstarijih teatara u Americi

Pogled u unutrašnjost jednog od najstarijih teatara u Americi.

Veliko predvorje u baroknom stilu pravljeno po ugledu na Rojal kapelu u Versaju visoko je pet spratova i okruženo galerijama i balkonima na međuspratovima. Glavno stepenište je rađeno poput onog u Operi u Parizu i spušta se u nekoliko nivoa ka Velikom balkonu.
Grandiozni auditorijum sa 3600 mesta za posetioce je visok sedam spratova a njegova dužina i širina se mere kao polovina jednog gradskog bloka! Vertikalni znak CHICAGO, skoro šest spratova visok, je jedan od retkih preostalih znakova koji postoje danas i, kao simbol Stejt ulice i samog Čikaga, predstavlja znamenitost kojoj se mora odati poštovanje.

Balaban i Kac nisu štedeli kada su umeće dizajnera i materijali u pitanju. Maršal Filds je obezbedio zavese, nameštaj i pobrinuo se za čitavu unutrašnju dekoraciju dok je Viktor Pearlman kompanija obezbedila lustere i raskošna bronzana svetla sa staklenim nijansama.

Tokom prvih 40 godina svog postojanja, Čikago teatar je nudio samo najbolje u filmskoj i pozorišnoj industriji sa imenima poput Džon Filipa Sose, Duk Elingtona, Džek Binija i Beni Gudmana. Teatar je redekorisan u pripremama za veliki vašar Čikaga 1933.godine i modernizovan 1950-tih kada su scenske predstave, sa par izuzetaka, prekinute. Sedamdesetih godina dvadesetog veka, pod upravom Plit Teatara, Čikago Teatar je bio žrtva određenih socijalnih i ekonomskih faktora koji su prouzrokovali da posao opadne. Postao je ukras grada ali i deo tradicije, zatvarajući svoja vrata 19.septembra, 1985.godine.

Naredne godine, Udruženje restauratora Čikago teatra uz pomoć samog grada je kupilo teatar i spasilo ga od rušenja nakon čega su započeli multimilionsku obnovu teatra pod vođstvom arhitekti Danijel Kofi kompanije i dekoratera Heinsbergen i kompanija iz Los Anđelesa. Čikago teatar je ponovo otvoren 10.septembra 1986.godine sa gala otvaranjem sjajnog Frenk Sinatre.

Od tada, niz najvećih slavnih ličnosti i produkcija su krasili binu teatra kao što su Braća Alman bend, Arcade fire, Blues Traveler, Keli Klarkson, Elen De Generes, Areta Frenklin, Keti Grifin, Gipsy Kings, Indigo girls, Alicia Keys, Dejvid Leterman, Princ, Robin Vilijams i mnogi drugi.

Izvor: msg.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0