Četiri koraka za dobijanje zelene karte putem H1B vize

Četiri koraka za dobijanje zelene karte putem H1B vize

DHS predstavio međuagencijsku strategiju za promociju naturalizacije
Evo kako da pratite status vašeg povraćaja poreza za 2020. godinu
Imigrantski minimalizam – Ove države u SAD imaju manje od 2% imigranata

Mnogi strani radnici svake godine dolaze u Sjedinjene Države dobijajući trajne i privremene statuse kako bi postigli svoje imigracione ciljeve. Većina ovih pojedinaca želi da učini Sjedinjene Države svojim domom, ali prvo dolaze na privremeni boravak da bi to testirali ili zato što se nisu kvalifikovali za američku zelenu kartu. Srećom, neke radne vize, poput H-1B vize, se smatraju „dvostrukom namerom“, što znači da je stvorena da izgradi puteve do stalnog boravka za strane radnike. Sakupili smo četiri glavna koraka u okviru ovog H-1B procesa do zelene karte o kojima možete saznati više u nastavku!

Kada treba da se prijavim za zelenu kartu?

Postoje česta pitanja kada je najbolje vreme da se prijavite za zelenu kartu kao nosilac H-1B vize, a odgovor je jednostavan – kada je vaš američki poslodavac spreman da vas sponzoriše. Obično je to nakon nekoliko goidna nakon što ste imali vizu H-1B, inače bi vas poslodavac sponzorisao od samog početka dobijanja zelene karte! Ovaj proces od početka do kraja može da potraje od 6 do 18 meseci, odnosno njegova obrada, tako da je najbolje što ranije početi i ne čekati datum isteka vaše vize.

Korak br.1: Pronađite kvalifikovanog američkog poslodavca koji će vas sponzorisati

Prilikom prelaska sa H-1B vize na zelenu kartu, radnici su ili trenutno zaposleni kod kvalifikovanog poslodavca iz Amerike ili traže posao kod kvalifikovanog poslodavca kako bi podneli zahtev kod njih za zelenu kartu. U većini slučajeva, ovaj proces je najlakši kada ste radili u Sjedinjenim Državama nekoliko godina za poslodavca za koga znate da je kvalifikovan i da ste sada spremni da vas sponzoriše za za trajniju ulogu.

Korak br.2: Poslodavac mora da dobije PERM sertifikat o radu

Dobijanje PERM sertifikata o radu je veoma važan korak u vašem H-1B procesu dolaska do zelen karte i to je nešto što vaš poslodavac treba da uradi sam! PERM sertifikat o radu, koji je skraćenica za Upravljanje elektronskim pregledom programa (Program Electronic Review Management), je test koji treba da se podnese Ministarstvu rada Sjedinjenih Država kako bi se osiguralo da nema nezaposlenih stanovnika Sjedinjenih Država koji su voljni, kvalifikovani ili dostupni da rade posao umesto vas i da vaše preuzimanje posla ne utiče ni na čije plate. Poslodavci će sami morati da plate povezane naknade kada podnose Obrazac I-140 USCIS-u.

Korak br.3: Poslodavac podnosi Obrazac I-140

Nakon što se odobri PERM sertifikat o radu vašeg poslodavca, oni će morati da podnesu Obrazac I-140 (Peticija za radnika stranca) koji je peticija za vas da radite u Sjedinjenim Državama. Ovaj obrazac mora biti dostavljen sa odobrenim PERM sertifikatom o radu. Ako je vaša peticija odobrena, USCIS će vam poslati obaveštenje o odobrenju koje ukazuje da možete preći na sledeću fazu procesa prijave za zelenu kartu. Čim USCIS primi vašu peticiju, taj datum je vaš prioritetni datum koji je u suštini vaše mesto u redu za dobijanje zelene karte.

Korak br.4: Pošaljite Obrazac I-485

Kada dođete do svog datuma, moraćete da podnesete Obrazac I-485 koji je vaš stalni boravak/peticija za prilagođavanje statusa. Ako bude odobren, dobićete vašu zelenu kartu. Srećno!

 

Izvor: Visaplace.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0