Cene zakupnina u Čikagu pale za 12% u 2020. godini

Cene zakupnina u Čikagu pale za 12% u 2020. godini

U ovih 5 američkih gradova ljudi su najusamljeniji
Tramp potpisao zakon o pomoći zbog pandemije. Očekuje se druga runda stimulusnih čekova
Lollapalooza: Četiri dana muzičkog spektakla u srcu Čikaga

Stanarine u Čikagu u decembru su pale za skoro 12% u poređenju sa decembrom 2019. godine, navodi se u novom izveštaju Apartment List, veb stranice za iznajmljivanje stanova. Prosečna zakupnina u Čikagu je pre godinu dana iznosila 1.355 američkih dolara; u decembru ove godine je pala na 1.193 dolara.

Podaci Zillow-a takođe su zabeležili najveći pad cena zakupa tokom godine u gradskom području Čikaga otkako je 2014. počeo da analizira nacionalne rente, sa padom koji je počeo u julu i nastavio se tokom druge polovine godine.

Zillow je zabeležio pad cena zakupnina u okolini Čikaga za 2,2% u novembru u odnosu na godinu ranije. Kada se uračunaju predgrađa, brojke Apartment Lista – za koje služba tvrdi da su bliže podacima američkog Popisnog biroa – pokazale su sličan pad od 6%, sugerišući da prigradska tržišta nisu toliko pogođena kao grad.

Čikago je bio među gradovima koji su najviše pogođeni padom rente, rekao je Rob Varnock, koji je koautor studije Apartment Lista. Zbog pandemije, skuplji gradovi sa konkurentnim tržištima rada zabeležili su pad stanarine – mnogi po prvi put u deceniji.

„Zaista je puno gradova koji su veliki centri za zapošljavanje širom zemlje – poput Čikaga, San Franciska, Sijetla, Bostona – gde smo videli da su cene zakupnine zaista najdramatičnije pale u 2020. godine“, rekao je on.

Čikago je bio deveti grad u zemlji po najvećem padu cena zakupa od početka pandemije u martu. Na nacionalnom nivou, kirija je pala za 1,5% na kraju 2020. u poređenju sa 2019. nakon najmanje tri godine povećanja, navodi se u izveštaju Apartment Lista.

Najteže je pogođen San Francisco, u kome su se od marta smanjile cene zakupnine za 26,7%. Ney York ; Washington, DC; i Mineapolis su takođe bili među prvih 10. Ali gradovi srednje veličine poput Boise, Idaho; Toledo, Ohio; i Greensboro, Severna Karolina, zabeležile su porast zakupnine do 9,7% u istom vremenskom okviru, poništavajući nacionalni prosek.

Izvor: Chicago Tribune

COMMENTS

WORDPRESS: 0