Cene nekretnina u SAD porašće za 7% u 2024. kažu stručnjaci

Cene nekretnina u SAD porašće za 7% u 2024. kažu stručnjaci

Čikago uskoro ulazi u Fazu 1C plana vakcinacije. Evo ko se sve može vakcinisati u ovoj fazi
Države u SAD sa najvećim brojem poslova na daljinu. Evo gde se nalazi Ilinois
Pratite status vaše radne dozvole i putnog dokumenta putem USCIS-ove online aplikacije

Tržište nekretnina u Sjedinjenim Američkim Državama postaje još manje pristupačno, jer će cene kuća verovatno nastaviti svoj uzlazni trend u narednih nekoliko godina, prema izveštaju American Enterprise Institute Housing Center-a.

Think-tank sa sedištem u Vašingtonu ukazuje na nedavno ubrzanje troškova stanovanja, pri čemu su cene kuća porasle za 2.9% na godišnjem nivou u junu, u odnosu na 2.1% godišnji rast u prethodnom mesecu.

Cene će verovatno još više porasti, navodi AEI u svom najnovijem izveštaju o Indikatorima tržišta nekretnina, procenjujući da će cene kuća porasti za 4% u julu u odnosu na prethodnu godinu. Prema osnovnom scenariju AEI-a, cene kuća će se ukupno povećati za 6% u 2023. godini i za 7% u 2024. godini.

“Ovo je uglavnom zbog istorijski niske ponude, umirujućih, ali i dalje snažnih brojki u vezi sa zapošljavanjem, niskih nivoa oduzimanja kuća u većini delova zemlje, rada od kuće i kontinuiranih mogućnosti arbitraže cena kuća”, dodao je AEI u svom izveštaju u utorak.

Kupci nekretnina već se suočavaju s najmanje pristupačnim tržištem stanovanja u istoriji, prema izveštaju Mortgage Bankers Association.

Cene su porasle za 44% u odnosu na vreme pre pandemije, što znači da je preko 75% nekretnina na tržištu sada preskupo za srednju klasu, prema nedavnom izveštaju Nacionalne asocijacije za nekretnine i Realtors.com.

Visoke hipotekarne stope su opteretile kupce povećanjem troškova zaduživanja i pogoršavanjem disbalansa ponude i potražnje na tržištu, što je podržalo rast cena nekretnina tokom protekle godine.

Stručnjaci kažu da će pristupačnost ostati narušena dok se kamatne stope značajnije ne smanje, a to se verovatno neće dogoditi uskoro. Zamenik glavnog ekonomiste Redfina izjavio je za Insider da će stope pasti na samo 6% do kraja godine, mada veterani industrije tvrde da će stope morati pasti na oko 5% kako bi se otključao veći broj nekretnina na tržištu i smanjio pritisak na cene nekretnina.

Business Insider

COMMENTS

WORDPRESS: 0