Cene nekretnina padaju kako kamatne stope dostižu 6%. Evo koliko bi dalje mogle da padaju

Cene nekretnina padaju kako kamatne stope dostižu 6%. Evo koliko bi dalje mogle da padaju

Dvojno državljanstvo u Americi – sve što treba da znate o najbitnijim pravilima i propisima
Ovo su američke države sa najvećim i najmanjim poreskim stopama!
Čikago: U planu izgradnja 2.000 modularnih pristupačnih kuća

Prodaja kuća je pala sedmi mesec zaredom u avgustu, pošto su rastuće kamatne stope nastavile da odvraćaju potencijalne kupce kuća, a cene konačno počinju da padaju sa rekordno visokih, jer stručnjaci predviđaju da bi narednih nekoliko meseci moglo pomoći da se olakša dugotrajna kriza stambenog sektora.

Postojeća prodaja kuća pala je za 0,4% od jula na sezonski prilagođenu godišnju stopu od 4,8 miliona u avgustu, što je manje u odnosu na 6 miliona pre godinu dana nakon pada širom SAD, prema podacima koje je u sredu objavilo Nacionalno udruženje prodavaca nekretnina.

U saopštenju, glavni ekonomista NAR-a Lorens Jun nazvao je stambeni sektor „najosetljivijim na“ povećanje kamatnih stopa Federalnih rezervi i rekao da je mekoća u prodaji stanova odražava ovogodišnje eskalirajuće stope na hipoteke, koje su prošle nedelje dostigle vrhunac od 6% i povećale trošak mesečnih plaćanja novih hipoteka za više od 55%, u proseku stotine dolara svakog meseca.

Usred pada potražnje, srednja postojeća cena kuća je pala sa rekordnih 413.800 dolara u junu na 389.500 dolara u avgustu, drugi mesec zaredom na najniži nivo od marta nakon prekida petomesečnog niza rasta.

Godišnji porast cena kuća u avgustu od 7,7% bio je najsporiji rast u odnosu na prethodnu godinu od juna 2020., a NAR predviđa da bi srednja cena postojećih kuća mogla pasti za više od 5% na 380.000 dolara do kraja ove godine.

Forbes

COMMENTS

WORDPRESS: 0