Cene kuća u 2023. godini će pasti prvi put u deceniji

Cene kuća u 2023. godini će pasti prvi put u deceniji

Život u SAD bi se mogao vratiti u normalu do proleća 2022.
Građani Čikaga odlučuju: Da li će biti uveden porez na skupe nekretnine?
Prevara u Amazonu: Zaposlena naplatila 350.000 dolara za nepostojeće troškove

Nagli pad prodaje kuća podstaknut rastućim kamatnim stopama nastaviće se i narednoj godini i dovesti do prvog godišnjeg pada na tržištu cena u deceniji, izvestila je u utorak agencija za posredovanje u prometu nekretninama Redfin, i iako se pad možda neće meriti onim koji je podstaknuo Veliku Recesiju, druga predviđanja stručnjaka pozivaju na značajan pad od čak 20%.

U izveštaju od utorka, ekonomista Redfin-a Taylor Marr je predvideo da će prodaja postojećih kuća pasti za 16% na godišnjem nivou sledeće godine na oko 4,3 miliona – njihov najniži nivo od posledica Velike recesije 2011.godine – zbog visokih stopa hipotekarnih kredita, stalne inflacije i potencijalna recesija koje nastavljaju da odvraćaju potencijalne kupce.

Iako očekuje spor oporavak u drugoj polovini godine, Marr predviđa da će pad prodaje kuća pomoći da se srednja cena postojećih domova smanji za 379.100 dolara u oktobru za 4% na otprilike 368.000 dolara sledeće godine – što je prvi godišnji pad od 2012.godine.

Cene bi više padale da nije nedostatka kuće na prodaju“, objašnjava on, napominjući da bi ukupne zalihe trebale ostati blizu istorijskog minimuma – čime bi se sprečilo da cene „padnu“ – pošto sumorni izgledi odvraćaju više potencijalnih prodavaca da svoje kuće stave na prodaju.

Glavni ekonomista Comerica banke Bill Adams kaže da će privreda verovatno biti otpornija na ovu korekciju stambenog prostora nego kada je propao stambeni boom iz 2000ih zahvaljujući tome što su standardi za osiguranje hipoteka postali strožiji nakon Velike recesije, i što je većina vlasnika kuća generalno u boljem finansijskom stanju.

Ipak, Adams je rekao da takođe očekuje da će prosečne cene domova pasti za „sredine jednostrukih“ procentnih poena do sredine sledeće godine, sa većim padom u tehnološki usredsređenim regionima i oblastima u kojima je pristupačnost bila najteža pre korekcije, posebno na Zapadnoj obali, gde korekcija tehnološke industrije ima „veliki“ uticaj.

U mejlu od utorka, Tejas Joshi, direktor investicione firme Yieldstreet, rekao je da tržitša poput Feniksa, Las Vegasa, Bojza i Dalasa, koja su doživela porast cena kuća od 30% do 40% nakon Covid-a i imaju veliku ponudu domova koji se grade,  veća je verovatnoća da će cene pasti za oko 20% iako će se mnoga tržišta suočiti sa manjim padom.

Na šta da obratite pažnju

„Cene će početi da padaju u prvom kvartalu“, kaže Marr, predviđajući skroman pad od 2% početkom godine, nakon čega će uslediti strmiji pad od 5% u drugom i trećem kvartalu pre nego što oporavak nastupi kasnije u godini.

Iznenađujuća činjenica

Usred ’stambenog mehura’ sredinom 2000tih, srednja prodajna cena za kuću je dostigla vrhunac na 257.400 dolara početkom 2007.godine – samo da bi opala za 19% tokom naredne dve godine kako je prodaja padala.

Ključne činjenice

Tržište nekretnina je patilo zbog sve manje tražnje jer povećanje kamatnih stopa Federalnih rezervi povećava hipotekarne stope – i troškove kupovine kuće. Prema Nacionalnoj asocijaciji prodavaca nekretnina, prodaja postojećih kuća u oktobru je pala deveti uzastopni mesec na godišnju stopu od 4,4 miliona. Učestvujući u padu, prosečna stopa na popularnu 30-godišnju fiksnu hipoteku se više nego udvostručila tokom prošle godine na 6,49%, prema Freddie Mac-u. „Fed, usporavajući njihova povećanja stope, poslaće signal da smo blizu dna“, kaže Joshi. „Očekujte da će se to dogoditi do leta 2023.godine“.

 

Izvor: Forbes.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0