Cena goriva u Americi najviša od oktobra 2022. Evo i zbog čega

Cena goriva u Americi najviša od oktobra 2022. Evo i zbog čega

Trucking industrija na ivici isplativosti: Operativni troškovi $2,25 po milji, cene prevoza $2,2
10 najvećih jackpot iznosa ikada osvojenih u Americi
Ove države u Americi imaju najveći broj imigranata

Cene goriva ponovo rastu, dostigavši najviši nivo od oktobra 2022. godine, prema podacima AAA.

Nacionalna prosečna cena za galon bezolovnog benzina ove nedelje dostigla je 3,87 dolara, što je za 31 cent više nego prošlog meseca i za pet centi više nego prošle nedelje, saopštio je AAA. Cena je i dalje ispod 3,93 dolara koliko su ljudi plaćali pre godinu dana, ali Patrick De Haan, šef analize naftnog tržišta u praćenju cena goriva kompanije GasBuddy, vidi mogućnost da cene porastu iznad tog nivoa pre kraja leta.

Taj porast bi mogao poremetiti budžete za putovanje povodom Dana rada i ponovo podstaknuti inflaciju, rekli su analitičari. Cene goriva se opasno približavaju 4 dolara po galonu, što se smatra tačkom preokreta za Amerikance, istakao je AAA. Među 1.051 Amerikancem koji su ispitivani u februaru 2022. godine, 59% je reklo da bi menjali svoje navike vožnje ili stil života ako bi cena goriva porasla do tog nivoa.

Iako su podaci o inflaciji za jul mesec izgledali “prilično dobro sa cenama energenata znatno ispod nivoa od pre godinu dana, podaci za avgust neće izgledati ni blizu tako prijateljski”, izjavio je De Haan. Godišnja inflacija je u julu porasla za 3,2%, značajno manje nego u julu 2022. godine kada je iznosila 8,5%.

Evo zbog čega raste cena goriva

Cene nafte su porasle delom zbog smanjenja proizvodnje od strane Saudijske Arabije i Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC+) i njenih saveznika, kao i usled rastuće potražnje. Avgust mesec je doneo rekordnu svetsku potražnju za naftom, podstaknutu snažnim letnjim vazdušnim putovanjima, povećanom potrošnjom nafte u proizvodnji energije i naglim rastom kineske petrohemijske aktivnosti, navodi Međunarodna agencija za energetiku u svom izveštaju.

Ekstremna vrućina širom zemlje sprečava rafinerije da rade punim kapacitetom. AAA procenjuje da je ekstremna vrućina ovog leta onemogućila rad kapaciteta od 500.000 barela dnevno u rafinerijama. “Naftni inženjeri vam mogu reći da je teško postići maksimalne nivoe kada temperatura okoline dostigne oko 100 stepeni”, izjavio je Tom Kloza, globalni direktor za analizu energije u Oil Price Information Service.

Sezona uragana je počela, s uraganom Hilary koji se očekuje da utiče na južnu Kaliforniju, delove Nevade i Arizone ovog vikenda. Čak i ako Hilary ne nanese štetu naftnoj i gasnoj industriji, rizik od oluje koja bi mogla izazvati probleme je porastao. Nacionalni okeanski i atmosferski institut je ovog meseca povećao verovatnoću za iznad-normalnu sezonu atlantskih uragana na 60%, sa 30% u maju. “SAD su posebno ranjive na probleme snabdevanja zbog snažne oluje koja pogodi oblast između Corpus Christi, Teksas i Beaumont-Pt. Arthur, Teksas”, rekao je Kloza, misleći na oblast sa koncentracijom rafinerija.

Gde je gorivo najskuplje?

Prema najnovijim podacima iz AAA,

Kalifornija, 5,18 dolara

Vašington, 5,03 dolara

Havaji, 4,79 dolara

Oregon, 4,69 dolara

Aljaska, 4,49 dolara

Nevada, 4,42 dolara

Juta, 4,23 dolara

Arizona, 4,19 dolara

Ilinois, 4,17 dolara

Ajdaho, 4,10 dolara

USA Today

COMMENTS

WORDPRESS: 0