Broj prijava za pomoć nezaposlenima prvi put manji od milion

Broj prijava za pomoć nezaposlenima prvi put manji od milion

Broj imigracionih slučajeva koji čekaju na odgovor dostigao istorijski rekord
Guverner Teksasa poslao prve autobuse sa ilegalnim imigrantima u Čikago
18 najboljih mesta za posetu u Sjedinjenim Državama tokom decembra

Broj nezaposlenih koji su se, u periodu globalne krize usled pandemije koronavirusa prijavili za olakšice u protekloj nedelji, prvi put je iznosio manje od million – saopštio je američki Sekretarijat za rad.

U prvoj nedelji nakon što je od 31. jula prestala isplata nedeljne pomoći od $600 broj prijavljenih građana iznosio je 963.000. Poređenja radi, prema podacima Sekretarijata za rad, u prethodnoj nedelji prijavilo se 1,19 miliona građana, izvestila je agencija Rojters.

Iako je predsednik Donald Tramp u subotu potpisao izvršni nalog kojim bi trebalo da bude produžena isplata pomoći, u smanjenom iznosu od $400, tu odluku prate mnoge nepoznanice.

Od država se traži da obezbede $100 za isplatu pomoći, ali su guverneri upozorili da države ne raspolažu dovoljnim sredstvima, jer su im prihodi smanjeni zbog pandemije Kovida 19.

Preostalih $300 trebalo bi da se obezbedi iz programa pomoći u vanrednim situacijama, piše Rojters.

Leri Kadlou, ekonomski savetnik Bele kuće, izjavio je u četvrtak da Tramp plčanira da obezbedi nedeljnu isplatu pomoći u iznosu od $300. Grupe industrijalaca I republikanci tvrde da suma od $600 nedeljno demotiviše deo nezaposlenih građana da se angažuju u traženju zaposlenja.

Američka vlada je prošle nedelje objavila da je u julu otvoreno 1,76 miliona radnih mesta. Do sada je, prema podacima Sekretarijata za rad, otvoreno ukupno 9,3 miliona radnih mesta – naspram 22 miliona koliko ih je izgubljeno tokom trajanja pandemije koronavirusa.

COMMENTS

WORDPRESS: 0