Broj prijava za pomoć nezaposlenima prvi put manji od milion

Broj prijava za pomoć nezaposlenima prvi put manji od milion

Ovo su najomraženije i najomiljenije avio-kompanije prema mišljenju Amerikanaca
IRS najavio najveće povećanje doprinosa za 401(k) planove
Kako će izgledati cene kuća tokom 2023.godine – Evo najnovijih informacija prema navodima kompanije Fannie Mae

Broj nezaposlenih koji su se, u periodu globalne krize usled pandemije koronavirusa prijavili za olakšice u protekloj nedelji, prvi put je iznosio manje od million – saopštio je američki Sekretarijat za rad.

U prvoj nedelji nakon što je od 31. jula prestala isplata nedeljne pomoći od $600 broj prijavljenih građana iznosio je 963.000. Poređenja radi, prema podacima Sekretarijata za rad, u prethodnoj nedelji prijavilo se 1,19 miliona građana, izvestila je agencija Rojters.

Iako je predsednik Donald Tramp u subotu potpisao izvršni nalog kojim bi trebalo da bude produžena isplata pomoći, u smanjenom iznosu od $400, tu odluku prate mnoge nepoznanice.

Od država se traži da obezbede $100 za isplatu pomoći, ali su guverneri upozorili da države ne raspolažu dovoljnim sredstvima, jer su im prihodi smanjeni zbog pandemije Kovida 19.

Preostalih $300 trebalo bi da se obezbedi iz programa pomoći u vanrednim situacijama, piše Rojters.

Leri Kadlou, ekonomski savetnik Bele kuće, izjavio je u četvrtak da Tramp plčanira da obezbedi nedeljnu isplatu pomoći u iznosu od $300. Grupe industrijalaca I republikanci tvrde da suma od $600 nedeljno demotiviše deo nezaposlenih građana da se angažuju u traženju zaposlenja.

Američka vlada je prošle nedelje objavila da je u julu otvoreno 1,76 miliona radnih mesta. Do sada je, prema podacima Sekretarijata za rad, otvoreno ukupno 9,3 miliona radnih mesta – naspram 22 miliona koliko ih je izgubljeno tokom trajanja pandemije koronavirusa.

COMMENTS

WORDPRESS: 0