Broj odraslih u SAD koji se izjašnjavaju kao LGBTQ u poslednjih 10 godina udvostručen

Broj odraslih u SAD koji se izjašnjavaju kao LGBTQ u poslednjih 10 godina udvostručen

Ovih deset država u Americi najviše posećuju strani turisti
Od danas maske obavezne i kada naručujete hranu i piće u restoranima
Amerika će zahtevati Covid-19 testove za sve posetioce iz inostranstva od 26. januara

Ukupno 7,2% odraslih u Sjedinjenim Američkim Državama se identifikuje kao LGBTQ, a mlađe generacije, posebno one koje imaju 25 i manje godina, doprinose ovim brojevima, prema istraživanju Gallupa.

Gallup anketa na osnovu podataka iz 2022. godine takođe pokazuje da se broj odraslih u SAD koji se identifikuju kao LGBTQ gotovo udvostručio tokom jedne decenije: 2012. godine, Gallup je utvrdio da je 3,5% odraslih u SAD izjavio da su LGBTQ. Taj broj je porastao na 7,1% 2021. godine pre nego što se stabilizovao prošle godine.

Činjenica da su se brojevi stabilizovali 2022. godine nakon nedavnih značajnih skokova nije neočekivana, rekao je Gallup stariji urednik Jeff Jones za USA TODAY.

“Videli smo udvostručenje, što predstavlja ukupno povećanje od 3,7 procentnih poena u toku 10 godina”, rekao je on. “Pri tom tempu, u većini godina bismo očekivali prilično inkrementalne promene u redosledu desetih delova procenta. Međutim, ako to posmatrate tokom vremena, inkrementalni porasti se akumuliraju u nešto značajnije.”

Jedno od ključnih saznanja iz godišnjeg istraživanja u poslednjim godinama jeste sve veća prisutnost Generacije Z u prihvatanju “novih identiteta” – što je pokazatelj koji je, prema rečima Jonesa, verovatnoće da će se nastaviti.

“Verujem da su podaci jasni i da je identifikacija kao LGBTQ najviša među mlađim generacijama”, rekao je Jones za USA TODAY. “Ne pridajem mnogo značaja godišnjim povećanjima ili smanjenjima unutar margina greške… ali tokom dužeg perioda godina videćete izraženiji trend.”

Za Generaciju Z – one rođene od 1997. do 2004. godine – 19,7% se identifikovalo kao LGBTQ u anketi, koja je zasnovana na agregiranim podacima od 10.000 ljudi.

Među milenijalcima – onima rođenim od 1981. do 1996. godine – 11,2% se identifikovalo kao LGBTQ.

U poređenju, 3,3% Generacije X se identifikovalo kao LGBTQ u 2022. godini; za bejbi bumere, taj broj je 2,7%.

Ostali važni podaci iz istraživanja:

• Broj odraslih koji su rekli da su biseksualni takođe je veći u mlađim generacijama. Oko dve trećine LGBTQ članova Generacije Z i 62% LGBTQ milenijalaca se identifikovalo kao biseksualci, prema istraživanju.

• Više od polovine, 58,2%, LGBTQ odraslih se identifikovalo kao biseksualci u anketi.

• Gallup je prvi put zabeležio preferirani identitet onih koji su naveli da su nešto drugo osim lezbejki, gej, biseksualaca ili transrodnih osoba: oko 1% do 2% LGBTQ odraslih se identifikovalo kao kvir, panseksualno ili aseksualno.

USA Today

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0