Broj naturalizacija u SAD dostigao najviši nivo u poslednjih 10 godina

Broj naturalizacija u SAD dostigao najviši nivo u poslednjih 10 godina

Čikago će hiljadama stanovnika uplatiti $500 dolara. Evo kako da se prijavite
Državljani Amerike moći će da obnove svoj pasoš online, ali postoji jedno ograničenje
Fejsbuk plaća 725 miliona dolara za neovlašćeno deljenje podataka korisnika. Evo kako da se prijavite

Nakon pada tokom pandemije Covid-19, broj imigranata koji biraju da postanu državljani SAD raste, prema novoj studiji.

Više od 900.000 imigranata postalo je američki državljanin tokom fiskalne 2022. godine, što je najveći broj u deceniji, prema izveštaju Pew Research Centra objavljenom u petak.

Taj godišnji ukupan iznos je treći po veličini u istoriji i najveći od fiskalne 2008. godine, kada je naturalizovano više od milion imigranata.

U izveštaju su analizirani podaci Odeljenja za unutrašnju bezbednost i Biroa za popis stanovništva iz prva tri kvartala godine.

Nagli porast naturalizacije poklapa se sa opštim porastom imigracije i putovanja u Sjedinjene Države. Drugi izveštaj Pew-a pokazao je povećanje broja ljudi koji dobijaju zelene karte i porast broja turista, međunarodnih studenata i drugih vrsta privremenih migranata.

Prema izveštaju, broj naturalizacija je pao na 81.000 tokom perioda april-jun 2020. godine, kada je pandemija počela, u poređenju sa prosečnih 190.000 naturalizacija svaka tri meseca u prethodnih osam godina.

Uprkos tome što sve veći broj imigranata postaju državljani, mnogi i dalje čekaju da vlada odobri njihove prijave za naturalizaciju. Krajem juna 2022. postojao je zaostatak od 673.000 prijava, što je manje od više od milion u decembru 2020. godine, ali i dalje više nego u periodu između 2012. i 2016.

Naturalizacije za imigrante iz većine zemalja porasle su za 20 odsto u 2022, osim Kine. Naturalizacija kineskih državljana smanjena je za 20 odsto u odnosu na nivoe pre pandemije.

Nosioci zelene karte iz Evrope i Azije (svaki po 73%) najverovatnije će postati državljani SAD, a slede imigranti sa Bliskog istoka i Severne Afrike (72%), podsaharske Afrike (66%) i Latinske Amerike (56 %). Naturalizacije među imigrantima iz ovih regiona porasle su za između 15 i 26 odsto u poređenju sa prosecima pre pandemije.

Boundless

COMMENTS

WORDPRESS: 0