Bred Dekster – Hercegovac iz Holivuda koji je spasao Frenka Sinatru

Bred Dekster – Hercegovac iz Holivuda koji je spasao Frenka Sinatru

Najbolje krofne u SAD dolaze iz Indijane, čikaške krofne na vrhu liste
Grad Čikago poklanja 5000 bicikala. Evo kako da se prijavite!
Danas počinje Festival “Taste of Chicago To-Go”
Bred Dekster (lijevo) i Frenk Sinatra (u sredini) na snimanju filma

Bred Dekster (levo) i Frenk Sinatra (u sredini) na snimanju filma

Bred Dekster nije bio ni blizu popularan kao Sinatra, ali ni njegov život nije bio lišen glamura. Glumio je i drugovao sa najvećim zvezdama posleratnog Holivuda. Sećate li se one kultne scene iz filma „Sedam godina vernosti“ kada vazduh iz podzemne železnice podiže suknju Merlin Monro? Upravo je ta scena uzrokovala svađu između Merlin Monro i njenog tadašnjeg supruga Džo Dimađa, najboljeg američkog bejzbol igrača možda i svih vremena. Njihov zajednički prijatelj Bred Dekster, pokušao je, bezuspešno, da ih pomiri.

Bredov olujni brak sa popularnom pevačicom Pegi Li nije silazio sa naslovnica bulevarske štampe, a svoju najpoznatiju filmsku rolu ostvario je u legendarnom vesternu “Sedmorica veličanstvenih“, u društvu prve glumačke postave tadašnjeg Holivuda.

I pored svojih glamuroznih prijatelja, hedonističkih navika i vrlo uspešne glumačke i producentske karijere, Bred je ostao u duši ono siromašno emigrantsko dete u potpunosti svesno svojih korena i tradicije.

Korektno je govorio srpski jezik. Kada su ga prilikom posete Jugoslaviji predstavili predsedniku Josipu Brozu Titu, inače velikom ljubitelju vestern filmova, Bred je rekao: “Izvinite, moji su otišli u Ameriku kao seljaci, pa i ja tako govorim. Od njih sam naučio naš jezik.“

U kući njegovog oca Marka Šoše, koji je u Ameriku stigao iz sela Dračeva u Popovu Polju, stanovo je jedno vreme i sveštenik Vojislav Gaćinović, brat legendarnog revolucionara Vladimira Gaćinovića, sa suprugom Milenom Šotra-Gaćinović, uspešnom slikarkom, pa je Bred kao mali verovatno slušao priče o Mladoj Bosni, revolucionarnoj organizaciji koja je obilježila jednu istorijsku epohu.

Iz takvog, pomalo na margine američkog društva skrajnutog emigrantskog okruženja, Bred se vinuo do holivudskih zvezdanih visina. Pored uloga u filmovima njegov život je značajno obilježilo prijateljstvo sa Frenkom Sinatrom.

Frank (u sredini) i Bred (desno) u filmu “Von Rajan Ekspres”

Frank (u sredini) i Bred (desno) u filmu “Von Rajan Ekspres”

Upoznali su se pedesetih godina i postali nerazdvojni prijatelji. Svi Sinatrini biografi ukazuju na veliki značaj njihovog prijateljstva koje je, činilo se, 1964. godine doživotno učvršćeno događajem koji se desio na Havajima.

Naime, tada je prilikom snimanja filma “Ništa osim hrabrosti“ Bred Dekster od sigurne smrti spasio Frenka Sinatru.

Tek 15 godina posle ovoga događaja, 1979, i skoro toliko od prekida prijateljstva sa Sinatrom, Bred Dekster je prekinuo ćutanje o ovom događaju i to u interviju sa srpskim novinarom Dušanom Krajčinovićem za nekadašnje popularno novinsko izdanje RTV reviju:

U pauzi snimanja na Havajima, Frenk je stajao u vodi sa suprugom Hauarda Koča, more im je bilo do kolena! Ali Pacifik je opasan, talasi mogu da povuku čoveka. Opomenuo sam ih. Nisu me poslušali. Dogodilo se najgore! Za tren oka, more ih je povuklo ka pučini.

Naravno nastala je panika, niko nije hteo da uđe u vodu, strahujući za svoj život. Kao za pakost, nigde nije bilo profesionalnih spasilaca, koji su inače dužni da dežuraju. Šta sam mogao, zagazio sam u vodu.

„Moje je prošlo, umreću“ – rekao je Sinatra kad je Dekster doplivao do njega!

„Nećeš“- dobacio mu je Bred i dodao mu ruku, pomogavši mu da dođe do vazduha i predahne.

Čim se Frenk malo povratio, otišao sam da pomognem Hauardovoj ženi. Tako sam dvadesetak minuta plivao između njih dvoje. Treba li da vam kažem kako mi se činilo da sve to traje dvadesetak godina.

Konačno, stigli su profesionalni spasioci sa dve daske za jahanje na talasima. Sinatru su stavili na jednu, a nju na drugu.

Mene su ostavili.

Tad mi se učinilo da neću doplivati do obale. Zaželeo sam da se prepustim talasima. I znao sam da je to najopasnije.

Pobesneo sam. Strašno sam se naljutio na spasioce koji su me ostavili. To mi je pomoglo, do obale sam stigao pre njih.

Dok su nekih 45 minuta Frenku davali veštačko disanje, popio sam flašu rakije kao da je čaša vode.

Onda je stigao Frenk i rekao:

„Bred, moja ti deca zahvaljuju što si mi spasio život“. 

Posle tog događaja, Frenk je želeo da Bred uvek bude sa njim. Bio mu je jako zahvalan. Dekster je stalno ponavljao novinarima da bi to učinio za svakoga.

Međutim, prijateljstvo je puklo, po Holivudu se pričalo da je Bred jedini koji je nekažnjen napustio “Klan“.

O raskidu prijateljstva sa Sinatrom, Bred je ćutao još duže. Tek je novinarki Kiti Keli, osamdesetih godina ispričao pojedinosti o razlazu sa Frenkom Sinatrom.

Tada nisam video, ali kasnije jesam, naše prijateljstvo je puklo onda kada sam spasio Frenka na Havajima. Frenk jednostavno nije podnosio da nekom nešto duguje. On se zaista trudio posle toga da uvek budem sa njim, proglasio me potpredsednikom njegove kompanije, radio sam produkciju njegovih filmova, ali nisam mogao više da podnesem te njegove česte promene raspoloženja, taj odnos ljubavi i mržnje koji je za Frenka bio jako karakterističan. Znao sam da je Frenk pomalo bolestan u nekim stvarima, ali tada je njegova bolest počela da bitno utiče na okolinu. Posvađali smo se u Londonu 1966, kada mi je Frenk rekao da će se venčati sa Miom Farou, koja je imala tek 20 godina, bila je mlađa od Sinatrine ćerke Nensi. Ja sam mu rekao da to ne čini. Frenk je strašno poludio, razbio je hotelsku sobu i napustio snimanje filma na kome smo tada radili. To je bio kraj, više nikada nismo progovorili ni reč“.

Bred Dekster

Bred Dekster

Posle raskida prijateljstva Bred je nastavio da se bavi filmskim poslovima, njegov život ušao je u mirnije vode. Iako se posle braka sa Pegi Li zarekao da se više neće ženiti, ponovo se oženio sa Meri Bogdanović, devojkom poreklom iz Dalmacije.

Mnogo je voleo otadžbinu svojih roditelja, često rašmišljao o njoj. Jugoslovenskim novinarima 1979. je govorio:

Moj otac Marko Šošo došao je u Ameriku 1908. godine iz sela Dračeva, sa Popova Polja. Majka Ljubica Samardžić rodila se u Nevesinju, a odrasla je u Mostaru. Došla je ovamo 1913. godine

Često sam mislio o Jugoslaviji, o zemlji iz koje su došli moji roditelji. Često sam planirao da odem u Hercegovinu. Ali uvek se nešto isprečilo. Konačno, pre nepune tri godine, seo sam u avion sa suprugom Meri i krenuo. Meri kaže da sam zaplakao kad su objavili da samo preleteli granicu.

Bred Dekster je ponovo posetio zemlju svojih predaka kada je 1988. u okolini Trebinja Slobodan Šijan snimao film “Tajna manastirske rakije“ u kome je Bred glumio.

Umro je 2002. godine u Los Anđelesu. Ostao je upamćen kao glumac koji do kraja nije iskoristio svoj potencijal, ali ipak napravio karijeru vrednu divljenja i prije svega bio čovek koji je činio herojska djela.

Bredov veliki prijatelj i zemljak, oskarovac Karl Malden ili Mladen Sekulović, o njemu je rekao:

Pitate me kakav je Bred? Jednostavno, on je brutalno iskren!

Izvor: Moja Hercegovina

COMMENTS

WORDPRESS: 0