Bitcoin probio granicu od $40.000! Ovo su 3 razloga zašto je skočila cena i šta se dalje može očekivati

Bitcoin probio granicu od $40.000! Ovo su 3 razloga zašto je skočila cena i šta se dalje može očekivati

Da li stiže još jedan ček na 1,400 dolara – ovog puta od vaše države?
Na američkim aerodromima u 2022. zaplenjeno više od 6.500 pištolja
23 povoljne destinacije za odmor širom Sjedinjenih Država

Bitkoin je dostigao najvišu cenu, više od 40.000 dolara manje od mesec dana nakon što je prvi put probio granicu od 20.000 dolara. Od početka najnovijeg rasta, koji je započeo u jesen, njegova je vrednost porasla 4 puta.

Traje bullish euforija usled konstantnog rasta, BTC prvi put u istoriji obara sve rekorde, ne zna se gde mu je granica, a kripto entuzijasti samo kupuju i kupuju.

Razlog je, između ostalog, pokušaj brze zarade, ulaganje u budućnost, diverzifikacija imovine.

Koronakriza uzrok je sve većoj depresiji, a posledice pandemije su i lock down te izbegavanje kontakata. Stoga sve prisutna digitalizacija na neki način takođe podsti;e masu da se okrene alternativi i novim stvarima. Stoga jedan od razlog je i znatiželja.

Mnoge se rasprave vode i oko budućnosti kriptovaluta, ali i plaćanja. Kakva nam budućnost sledi kada su u pitanju kriptovalute?

To nitko sa sigurnošću ne može tvrditi, no na temelju trenutne situacije, moramo malo biti i optimistični.

Daljnji rast, novi projekti, sve bolje postavljeni pravni okviri, veći broj privatnih, ali i pravnih osoba na kriptotržištu, plaćanja kriptovalutama sve su bolji pokazatelji porasta svesti oko novih mogućnosti koje tržište kriptovaluta nudi.

image

Dakle na temelju svega toga i za profesionalce i za početnike prirodno je pitati se – Zašto cene rastu i hoće li bitcoin pasti?

Prva transakcija na Bitcoin mreži izvršena je pre 12 godina pa trgovanje kriptovalutama beleži relativno kratku istoriju. Sa metodama za procenu imovine koje su još uvek u velikoj meri neproverene, niko zapravo ne zna koliko bi trebala biti vrednost jednog bitcoina sada ili u budućnosti.

To nije sprečilo investitore u digitalnu imovinu, pa čak ni analitičare s Wall Streeta da objavljuju prognoze cena u rasponu od 50.000 do 400.000 dolara ili više, a čak su i analitičari JPMorgan Chasea, najveće američke investicijske banke, nedavno predvideli dugoročnu cenu od 146.000 američkih dolara.

Na temelju izveštaja CoinDeska, evo nekoliko ključnih razloga zašto je cena bitcoina nedavno porasla:

1. Potražnja od institucionalnih kupaca, mnogi od njih gledaju na bitcoin kao na svojevrsnu zaštitu od inflacije. Kriptovaluta se smatra zaštitom od inflacije jer se, prema izvornom mrežnom programu, može stvoriti samo 21 milion bitcoina. Stoga je i u ovom primeru vidljiva decentralizacija kriptovaluta. Naime središnje banke poput američkih Federalnih rezervi na temelju glasanja u odboru mogu odlučiti o dodatnom štampanju američkog dolara što će povećati količinu novca u opticaju i ujedno smanjiti njegovu vrednost, to nije slučaj i sa kriptovalutama.

2. Pad američkog dolara na tržištima. Indeks američkog dolara skliznuo je za 6,8% u 2020. godini, a ponovo pada i u 2021. To je ključno za bitcoin jer je cena kriptovalute uglavnom denominirana u američkim dolarima. Mogući razlozi za pad vrednosti dolara uključuju štampanje novca Federalnih rezervi u iznosu od tri milijarde dolara tokom prošle godine, što je otprilike tri četvrtine ukupnog iznosa koji je prethodno štampan u 108-godišnjoj povijesti Američke središnje banke.

3. Maloprodaja. Bitcoin je sve lakše kupiti, a neke od najpoznatijih platnih platforma poput PayPala omogućile su plaćanja kriptovalutama još prošle godine.

Sve je ovo vrlo lako moglo dovesti do značajnog porasta u posednjih nekoliko meseci. No bi li cena bitcoina mogla snažno pasti? Naravno da bi mogla, što je nekoliko analitičara za CoinDesk i potvrdilo.

Cena kriptovaluta jako je volatilna, a značajne i neočekivane promene cena nisu retkost.

Donosimo i nekoliko komentara kripto analitičara i drugih finansijskih stručnjaka o tome kako bi pad vrednosti BTC-a mogao izgledati i što bi ga moglo uzrokovati.

  • Bitcoin je “bio i ostao izuzetno volatilan”, rekao je Joe DiPasquale, izvršni direktor BitBull Capital, hedge fonda usmerenog na kriptovalute. Već u ponedjeljak primetio je da je vrednost nakon što je značajno porasla i dosegla novi vrhunac ubrzo pala za gotovo 7000 američkih dolara.
  • Nije bilo niti jedne godine od 2013. godine kada cijene nisu pale najmanje 25% od najviše vrijednosti postignute te godine, rekao je Gavin Smith, izvršni direktor kompanije Panxora koja se bavi ulaganjima u digitalnu imovinu. Rekao je da se ne bi iznenadio kad bi cena bitcoina porasla na 70.000 ili 80.000 dolara, niti pala za 40%. Srednjoročno, bitcoin je „bikovski“ raspoložen: “Tokom tri godine ovo mu je bila velika prednost. No dugoročno postoji rizik da bi tehnološki razvoj mogao preteći bitcoin. Međutim, trenutno na vidiku nema ničega što bi ukazivalo na to da bi se to moglo dogoditi“, rekao je i dodao “Ali uvek je opasno potpuno ignorisati rizik.”
  • Cena bitcoina mogla bi porasti dva do tri puta sa ovog trenutnog nivoa pre nego što se vrati na otprilike ono mesto na kojem je sada, rekao je Mike Venuto, upravnikAmplify Transformational Data Sharing fonda kojim se trguje na berzi, a koji ulaže u deonice povezane s blockchainom.
  • “Biće promena, a one će biti divlje”, rekao je Denis Vinokourov iz Bequanta. Smatra kako će cene dugoročno rasti, barem delimično na temelju očekivanja velikih kompanija sa Wall Streeta. “Može li se vratiti na 4.000 dolara? Da.”
  • “Iako trenutno vidimo nedvosmislen izraz raspoloženja na tržištu, korekcija bi mogla biti na pomolu”, rekla je Sui Chung, izvršna direktorka CF Benchmarka.

Dakle prema stručnjacima, verojatno će doći do pada, ipak to je tipično za bitcoin.

Izvor: FIMA Plus

COMMENTS

WORDPRESS: 0