Bil Gejts je sada najveći vlasnik privatnog poljoprivrednog zemljišta u Americi

Bil Gejts je sada najveći vlasnik privatnog poljoprivrednog zemljišta u Americi

Ilinois druga država u SAD iz koje su se ljudi najviše iseljavali
Kako poslati novac iz Amerike u Srbiju? Najbolji servisi za slanje para
Možete li poneti marihuanu na let avionom? Odgovor nije jednostavan

Bil Gejts, četvrti najbogatiji čovek na svetu, kupio je 97.000 hektara poljoprivrednog zemljišta širom SAD, čime je postao najveći privatni zemljoposednik u Americi.

Posle višegodišnjih izveštaja da je Gejts kupovao poljoprivredno zemljište u državama Florida i Vašington, „Lend Riport“ je otkrio da je Gejts, čije se bogatstvo procenjuje na 121 milijardu dolara, kupio poljoprivredno zemljište u 18 američkih država, prenosi „Forbs“.

Od 97.000 hektara (242.000 akri, prema američkom mernom sistemu), Bil Gejts najviše zemljišta ima u Luizijani (nešto manje od 28.000 hektara), Arkanzasu (19.000 hektara) i Nebraski (8.300 hektara). Pored toga, on ima udeo u 10.000 hektara zemljišta na zapadnoj strani Finiksa u Arizoni, koje se iz poljoprivrednog prevodi u građevinsko zemljište i gde niče novo predgrađe tog grada.

Prema istraživanju američko lista, Gejts je vlasnik zemljišta direktno, ali i preko fonda „Keskejd investments“.

Iako može biti iznenađujuće da je tehnološki milijarder najveći vlasnik poljoprivrednog zemljišta u SAD, ovo nije jedini Gejtsov pokušaj u poljoprivredi.
​Tokom 2008. godine, Fondacija Bila i Melinde Gejts najavila je 306 miliona dolara bespovratnih sredstava za promociju održive poljoprivrede sa visokim prinosom među malim poljoprivrednicima u podsaharskoj Africi i Južnoj Aziji.

Fondacija je tada uložila i u razvoj i širenje „superuseva“ otpornih na klimatske promene i na mlečne krave sa većim prinosom.

Prošle godine organizacija je osnovala „Gejts Ejdž Uan“, neprofitnu organizaciju koja unapređuje te napore.

Nije potpuno jasno kako se koristi Gejtsovo poljoprivredno zemljište, piše Forbs.

Međutim, postoje neke naznake da bi zemljište moglo da se koristi na način koji se poklapa sa vrednostima fondacije.

„Kotonvud Ejdž Menadžment“, deo kompanije „Keskejd“, član je „Liding Harvesta“, neprofitne organizacije koja promoviše održive poljoprivredne resurse koji daju prioritet zaštiti useva, tla i vodenih resursa.

Gejts nije jedini milijarder među najvećim veleposednicima. Na trećem mestu su Stjuart i Linda Reznik, koji u vlasništvu imaju 76.800 hektara i čiji je biznis, između ostalog, zasnovan na preradi poljoprivrednih proizvoda.

Izvor: Forbes/ Sputnjik

COMMENTS

WORDPRESS: 0