‘Big Boy’, jedan od najvećih vozova na svetu, kreće na turneju po Americi

‘Big Boy’, jedan od najvećih vozova na svetu, kreće na turneju po Americi

United Airlines daje 30000 “Frequent Flyer” milja putnicima pogođenim kašnjenjima
Čikago očekuje najhladniji vikend u godini. Jak vetar i temperature do minus 20 stepeni
Zvanično: Čikago od petka ulazi u 4. fazu otvaranja

Jedan od najvećih vozova na svetu proći će kroz nekoliko saveznih država ovog leta i jeseni, zaustavljajući se na putu kako bi gledaoci mogli izbliza da vide masivnu lokomotivu od 1,1 milion funti.

Prema informacijama iz Union Pacific Railroad-a, voz poznat kao Big Boy br. 4014 je najveća operativna parna lokomotiva na svetu.

Na svojoj veb stranici, železnička kompanija opisuje istoriju Big Boy lokomotiva, koje su počele kao 25 vozova dugih 132 stope i koji su prvobitno težili 1,2 miliona funti. Danas, svi su van službe, a neki su izloženi – osim jednog.

Big Boy br. 4014 isporučen je Union Pacific-u u decembru 1941. godine i povučen iz službe samo 20 godina kasnije, nakon što je prešao preko milion milja. Zahvaljujući višegodišnjem procesu restauracije, železnička kompanija je saopštila da je voz ponovo pušten na pruge 2019. godine kako bi se proslavila 150. godišnjica završetka Transkontinentalne železnice.

Sada je voz ponovo u funkciji i kreće kroz Sjedinjene Države, prvo na svojoj letnjoj „Zapadnoj turneji“ od Vajominga (30. jun – 4. jul i 23 – 26. jul) kroz Jutu (4 – 6. jul i 19 – 22. jul), Nevadu (6. – 9. jul), Kaliforniju (9 – 14. jul) i Ajdaho (22 – 23. jul).

Možete pronaći informacije o tome gde i kada će se Big Boy zaustaviti putem sajta Union Pacific-a.

Nakon zapadne turneje, Big Boy će krenuti na osmonedeljnu „Turneju kroz srce Amerike“, koja počinje u Vajomingu krajem avgusta. Voz će proći kroz Arkanzas, Kolorado, Ilinois, Ajovu, Kanzas, Misuri, Nebrasku, Oklahomu i Teksas.

Ljubitelji železnice mogu videti Big Boy tokom sledećih planiranih zaustavljanja:

– Nedelja, 8. septembar: Rošel, Ilinois (metropolitansko područje Čikaga)
– Nedelja, 6. oktobar: Hjuston, Teksas
– Četvrtak/Petak, 10. – 11. oktobar: Fort Vort, Teksas

Železnička kompanija je saopštila da voz planira da se zaustavlja samo na kratko, ili na tzv. „whistle stops“, u drugim državama.

Sveukupno, Big Boy će proputovati kroz 14 država u 2024. godini.

WGN9

COMMENTS

WORDPRESS: 0