Bez naknada i sa visokom kamatom: Apple predstavio novi štedni račun za svoje korisnike

Bez naknada i sa visokom kamatom: Apple predstavio novi štedni račun za svoje korisnike

Leto 2022: Ovo su besplatni dani za muzeje u Čikagu
MyProgress: Podnosioci Forme I-485 i Forme I-821 mogu da prate status prijave
Google Flights saveti za rezervisanje najpovoljnijih letova. Evo kako do jeftine avio karte

Korisnici Apple-a su ove nedelje primili dobre vesti kada je tehnološki gigant objavio pokretanje novog štednog računa sa godišnjim prinosom od 4,15% (API) i bez naknada. Štedni račun iz Goldman Sachs-a neće imati nikakve zahteve za minimalni depozit ili minimalno stanje, rekao je Apple.

Ušteda pomaže našim korisnicima da izvuku još veću vrednost od svoje omiljene pogodnosti Apple kartice — Daily Cash — dok im pruža lak način da uštede novac svakog dana“, rekla je Jennifer Bailey, potpredsednica Apple Pay-a i Apple Wallet-a u ponedeljak u saopštenju. „Naš cilj je da napravimo alate koji pomažu korisnicima da vode zdravije finansijske živote, a ugradnja štednje u Apple karticu u novčaniku im omogućava da troše, šalju i štede Daily Cash direktno i neprimetno — sve sa jednog mesta“.

gettyimages-173886251.jpg

Ove vesti o Apple-u dolaze usred okruženja sa visokim stopama koje su bile veliki podsticaj za tradicionalna depozitna sredstva kao što su štedni računi sa visokim prinosom i sertifikati o depozitima (CD). S obzirom da je Apple uključen u svemir, mnogi se pitaju da li je sada pravo vreme za otvaranje naloga.

Ipak, postoje neki ubedljivi razlozi za otvaranje štednog računa sa visokim prinosom. Evo tri:

#1 Kamatne stope su mnogo veće

Kamatne stope na štednom računu sa visokim prinosom su eksponencijalno veće od onih koje možda zarađujete ostavljajući svoj novac na redovnom računu. Kamatne stope na tradicionalne štedne račune su oko 0,39% prema FDIC-u. Ali kao što je Apple-ova stopa pokazala, vlasnici računa mogu lako dobiti stope u rasponu od 3,50% do 4,50% ili čak više. Ovo možda ne izgleda kao ogroman skok u procentima, ali kada se matematika završi, vlasnici računa bi zaradili mnogo više novca prebacujući svoja sredstva na račun sa visokim prinosom.

Depozit od 5.000 dolara na običan račun, na primer, vredeo bi samo 5.019,50 dolara nakon 12 meseci (po stopi od 0,39%). Ta ista sredstva na računu sa visokim prinosom sa stopom od 3,5% porasla bi na 5.175,00 dolara u istom vremenskom periodu. I to po stopi od 3,5%. Apple i mnogi drugi zajmodavci nude još veće kamate.

#2 Stope se mogu promeniti

Jedino što je predvidljivo u današnjoj ekonomiji je nepredvidivost svega toga. Da, stope na štedne račune sa visokim prinosom su sada visoke, ali možda neće ostati tamo gde jesu. Moguće je da se smanje ili čak u potpunosti padnu. Kamatne stope na štedne račune sa visokim prinosom, za razliku od CD-a, su prilagodljive i mogu rasti ili pasti na osnovu tržišnih uslova i drugih faktora. Zbog prirode ovih vrsta naloga, ima smisla delovati brzo kako biste iskoristili prednost. Samo ćete povećati svoju uštedu tako što ćete sada otvoriti račun, a ako se stope promene u budućnosti, zaradićete barem malo više tako što ćete delovati u pravo vreme.

#3 One su dobar način da povećate vaš fond za hitne slučajeve

Štedni račun sa visokim prinosom može pomoći na oba fronta. Korišćenjem ove vrste računa kao fonda za hitne slučajeve možete bolje da zaštitite i uvećate svoju glavnicu. Tradicionalni štedni račun zarađuje nisku kamatu i lako je dostupan za podizanje – dve stvari koje nisu od pomoći u današnjoj ekonomskoj klimi. Nasuprot tome, mnoge ušteđevine visokog prinosa zarađuju znatno više kamata i obično se nalaze online, čime se smanjuje iskušenje da lako iskoristite svoju ušteđevinu.

Bez obzira da li koristite Apple-ov novi štedni račun ili drugu kreditnu instituciju, nema sumnje da je sada pravo vreme za otvaranje računa sa visokim prinosom. Cene su mnogo bolje od većine običnih naloga, iako bi mogle da se promene u kratkom roku (zato je sada pravo vreme za otvaranje naloga). Štedni računi sa visokim prinosom takođe mogu pomoći u zaštiti i povećanju vaše hitne štednje, što je posebno korisno u današnjoj ekonomskoj klimi.

 

Izvor: Cbsnews.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0