Bez dogovora u Senatu. Odbačen novi republikanski paket pomoći

Bez dogovora u Senatu. Odbačen novi republikanski paket pomoći

Sticanje američkog državljanstva rođenjem u SAD ili preko roditelja. Evo najbitnijih informacija o ovoj važnoj temi
Nakon rekordne hladnoće, meteorolozi najavljuju otopljenje!
Amerika priprema nova putna ograničenja zbog omikron soja kovida

Članovi Senata iz redova demokrata odbacile su umanjeni paket pomoći zbog posledica koronavirusa koji se predložili republikanci – uz obrazloženje da je preskroman u trenutku dok se pandemija širi Sjedinjenim Državama.

Glasanjem, čiji je skor uglavnom po partijskoj liniji bio 52-47, okončane su nedelje prepirki o petom po redu zakonu koji je trebalo da obezbedi lakše podnošenje posledica Kovida 19. Uprkos tvrdnjama obe strane da žele da postignu dogovor – to se međutim nije dogodilo.

Time je, najverovatnije okončana mogućnost, da se pre novembarskih izbora u Kongresu usvoji odluka o još jednom novčanom paketu pomoći za građane Sjedinjenih Država.

Suma od predloženih 500 milijardi dolara iznosila je ugrubo polovinu svote o kojoj su letos govorili republikanski lideri – ali je, sve ukazuje, bila prevelika za većinu konzervativaca iz redova republikanaca.

Umesto toga – zakon koji su predložili članovi Republikanske partije bio je usredsređen na pomoć školama, nezaposlenima i malim preduzetnicima.

To je pridobilo podršku većeg broja republikanaca, ali je iniciralo protivljenje demokrata, koji su tvrdili da je izostavljen značajan broj ranjivih kategorija društva.

Uprkos tome što deluje da se broj slučajeva obolelih širom SAD-a drastično ne uvećava – ekonomske i društvene poteškoće su široko rasprostranjene. Zatvaranjima su pogođena domaćinstva, škole i poslovi.

Izvor: Glas Amerike

COMMENTS

WORDPRESS: 0