Bela kuća predstavila predlog budžeta od 6000 milijardi dolara

Bela kuća predstavila predlog budžeta od 6000 milijardi dolara

Miloš Šupica iz Tenesija već 25 godina pomaže srpsku decu
Mesec dana od početka 4. faze. Evo šta je sve trenutno otvoreno u Čikagu.
Čikago: Popularna picerija zauzela prvo mesto u Americi

Bela kuća je predstavila predlog budžeta u iznosu od šest hiljada milijardi dolara kojim je planirano povećanje potrošnje za razvoj infrastrukture, obrazovanja i borbe protiv klimatskih promena.

Agencija Rojters izvestila je da Bela kuća smatra da je aktuelni trenutak pravo vreme za to jer su troškovi pozajmljivanja povoljni, dok bi deficit mogao biti smanjivan u kasnijem periodu.

Predlog budžeta demokratskog predsednika Džozefa Bajdena suočen je sa snažnim protivljenjem republikanaca, koji nastoje da zaustave politiku potrošnje američke administracije, kao i planove za povećanje poreza imućnijim građanima i velikim korporacijama.

Plan za narednu fiskalnu godinu predviđa potrošnju od šest hiljada milijardi i prihode od 4,17 hiljada milijardi dolara – što je, kada je o izdacima reč, povećanje od 36,6% u odnosu na 2019.

Deficit bi iznosio 1,84 hiljada milijardi dolara, manji u odnosu na poslednje dve godine usled pandemije Kovida 19, ali veći u odnosu na 984 milijarde dolara iz 2019.

Zvaničnici Bele kuće ukazali su da je četiri hiljade milijardi dolara predloženog budžeta namenjeno rešavanju, kako je navedeno istorijskog problema nejednakosti, klimatskih promena, kao i omogućavanju potpuno besplatnog obrazovanja u narednih petnaest godina – dok bi veća poreska izdvajanja počela da se umanjuju na deficitima posle 2030. godine.

Administracija smatra da bi povećana ulaganja podstakla ekonomski rast u Sjedinjenim Državama. Trenutna, konzervativinije orijentisana prognoza Bele kuće, predviđa rast Bruto domaćeg proizvoda od 2 procenta 2031. godine, u poređenju sa procenama Federalnih rezervi koje iznose 1,8 odsto.

Glas Amerike

COMMENTS

WORDPRESS: 0