Bela kuća planira novi sistem pravila za međunarodna putovanja koji uključuje praćenje kontakata putnika

Bela kuća planira novi sistem pravila za međunarodna putovanja koji uključuje praćenje kontakata putnika

Starbucks povećava satnice: Evo koliko će sada radnici zarađivati
Veći porezi predloženi za korporacije i najbogatije
Univerziteti u SAD prebacuju se na onlajn nastavu zbog širenja koronavirusa

Sjedinjene Države razvijaju “novi sistem za kontrolu međunarodnih putovanja” koji će uključivati praćenje kontakata kada se ukinu ograničenja putovanja koja sprečavaju veliki deo svetske populacije da uđe u Ameriku, rekao je u sredu visoki zvaničnik Bele kuće.

Koordinator za odgovor na koronavirus Bele kuće,  Jeff Zients rekao je Savetodavnom odboru SAD-a za putovanja i turizam da administracija ne planira odmah da ublaži bilo kakva ograničenja putovanja navodeći slučajeve Delta varijante COVID-19 u Sjedinjenim Državama i širom sveta.

Rojters je prvi put početkom avgusta izvestio da Bela kuća radi na tome vakcinacija bude uslove za ulazak u državu za skoro sve strane posetioce. Bela kuća je ranije potvrdila da razmišlja o uvođenju vakcina za strane posetioce.

“Američki narod mora verovati da je novi sistem za međunarodna putovanja sigurniji čak i kad ćemo u tom trenutku – pustiti više putnika”, rekao je Zients u sredu, dodajući da će na kraju zameniti postojeća ograničenja.

“Istražujemo razmatranje uslova vakcinacije za strane državljane koji dolaze u Sjedinjene Države”, rekao je Zients.

Zients je rekao da će novi plan zameniti trenutna ograničenja i da će biti “sigurniji, jači i održivi”. On nije izneo posebne pokazatelje kada bi administracija mogla da ublaži ograničenja.

“Stope vakcinacije su važne kod kuće i u drugim zemljama”, rekao je Zients, apelujući na putničke kompanije poput avio -kompanija da brzo nalože vakcine za zaposlene.

Neki zvaničnici u industriji strahuju da Bajdenova administracija možda neće ukinuti ograničenja putovanja mesecima ili potencijalno do 2022.

Administracija je htela da ukine ograničenja putovanja “što je pre moguće”, rekao je Zients.

CONTACT TRACING

Zients je rekao da će novi sistem uključivati prikupljanje podataka o traženju kontakata od putnika koji putuju u Sjedinjene Države kako bi se Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) omogućilo da kontaktiraju putnike ako su izloženi COVID-19.

Trumpova administracija 2020. blokirala je pokušaj da se od aviokompanija zatraži prikupljanje podataka o praćenju kontakata od međunarodnih putnika koji dolaze u SAD, nakon što su neki visoki zvaničnici administracije naveli zabrinutost za privatnost.

Zients je rekao da želi da novi sistem bude „spreman za nastavak“ kada bude bezbedno da se ukinu ograničenja. “Shvatamo važnost ovoga”, rekao je Zients.

Sjedinjene Države trenutno zabranjuju većinu državljana koji nisu iz Sjedinjenih Država, a koji su u posljednjih 14 dana boravili u Velikoj Britaniji, 26 šengenskih zemalja u Evropi bez granične kontrole, Irskoj, Kini, Indiji, Južnoj Africi, Iranu i Brazilu.

Sjedinjene Države odvojeno zabranjuju ne esencijalna putovanja većine državljana SAD-a na kopnenim granicama SAD-a sa Meksikom i Kanadom.

Kritičari kažu da ograničenja više nemaju smisla jer neke zemlje sa visokom stopom infekcija COVID-19 nisu na listi zabranjenih, dok neke zemlje sa liste imaju pandemiju pod kontrolom.

Reuters

COMMENTS

WORDPRESS: 0