Bajdenova administracija ulaže $42 milijarde dolara u brzi internet

Bajdenova administracija ulaže $42 milijarde dolara u brzi internet

Radimo povoljno sve vrste recovery usluga za SEMI i BOX kamione
Čikago: Evo kako da se prijavite za program pomoći u visini od $500 mesečno
Svi letovi u Americi otkazani zbog kvara kompjutera

Predsednik Džo Bajden nedavno je otkrio plan vredan više od 42 milijarde dolara, koji ima za cilj da poveže svakog pojedinca i mala poslovanja širom Sjedinjenih Američkih Država sa pouzdanim internetom velike brzine. Ovaj podsticaj je deo Zakona o infrastrukturnim investicijama i zapošljavanju vrednim 1,2 biliona dolara, koji je potpisan 15. novembra 2021. godine, poznatog i kao Dvopartijski zakon o infrastrukturi.

Prema planu koji je predstavio predsednik Bajden, više od 8,5 miliona domaćinstava dobiće pristup internetu velike brzine. Trenutno pojedinci i kompanije u 50 država, američkih teritorija i Distrikta Kolumbija nemaju brzi pristup internetu, zbog čega Bajdenova administracija radi na smanjenju ovog jaza.

Zakon o infrastrukturnim investicijama i zapošljavanju izdvojio je 42,45 milijardi dolara za novoformirani širokopojasni pristup i Deployment (BEAD) Program, program grantova koji administrira Ministarstvo trgovine. Ovaj program ima za cilj dodeljivanje sredstava državama za unapređenje internetske i širokopojasne infrastrukture. Nagrade se kreću od 27 miliona do 3,3 milijarde dolara.

Deset država koje će primiti najveći deo ovih sredstava su Alabama, Kalifornija, Džordžija, Luizijana, Mičigen, Misuri, Severna Karolina, Teksas, Virdžinija i Vašington. Teksas će dobiti najveći iznos od 3,3 milijarde dolara, što je najviše od svih država.

Prema federalnoj definiciji, oko 8,5 miliona američkih domaćinstava, što čini 7% ukupnog broja, nema pouzdan pristup internetu, koji se definiše kao brzina od 25 megabita u sekundi za preuzimanje i 3 megabita u sekundi za otpremanje.

Zvaničnici Bele kuće uporedili su ove napore sa onima koje je Franklin Delano Roosevelt preduzeo tokom 1930-ih godina kako bi obezbedio struju ruralnim područjima Amerike, kao deo njegovog New Deal zakona tokom Velike depresije. Predsednik Bajden je na konferenciji za novinare izjavio: “Ono što radimo nije različito od onoga što je uradio Franklin Delano Roosevelt — doneo je struju u skoro svaki američki dom i farmu u našoj naciji. Danas, Kamala i ja pravimo podjednako istorijsku investiciju“.

Ova inicijativa predstavlja značajan korak napred ka osiguravanju da svaki Amerikanac ima pristup pouzdanom internetu velike brzine. Predsednik Bajden veruje da će ova investicija doneti brojne koristi za građane i privredu Sjedinjenih Američkih Država, otvarajući nove mogućnosti za obrazovanje, zdravstvenu zaštitu, poslovanje i komunikaciju.

Izvor: Investopedia.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0