Bajdenova administracija ukida ograničenja za hapšenje imigranata

Bajdenova administracija ukida ograničenja za hapšenje imigranata

ŠTA AKO VAM ISTEKNE PASOŠ?
Američi pasoš ili pasoška kartica? Sve razlike, prednosti i kako da ih izvadite
Kako poslati novac iz Amerike u Srbiju? Najbolji servisi za slanje para

Bajdenova administracija, u skladu sa presudom federalnog suda, suspendovala je naredbu koja je ograničavala hapšenja imigranata bez dokumenata samo na one za koje se smatra da predstavljaju pretnju javnoj bezbednosti ili nacionalnoj bezbednosti.

Ranije ovog meseca, savezni sudija u Teksasu presudio je da je politika ograničavanja hapšenja nezakonita, priklonivši se republikanskim zvaničnicima u Luizijani i Teksasu koji su tvrdili da Bajdenova administracija nema ovlašćenja da izda direktivu. Sudski nalog ostavlja agente Imigracione i carinske službe (ICE) bez jasnih uputstava o tome ko mogu, a koga ne mogu da deportuju.

DHS je saopštio da se „u potpunosti ne slaže“ sa sudskom odlukom i da planira da se žali na nju.

Tokom žalbenog procesa, agenti i službenici ICE-a će donositi odluke o izvršenju od slučaja do slučaja na profesionalan i odgovoran način, na osnovu svog iskustva kao službenika za sprovođenje zakona i na način koji najbolje štiti od najvećih pretnji po domovina“, navodi se u saopštenju Ministarstva.
Sekretar DHS-a Alehandro Maiorkas najavio je ovu politiku prošle godine, tvrdeći da boravak u zemlji ilegalno ne bi trebao biti jedini osnov za hapšenje. Pravila su generalno štitila imigrante bez dokumenata od hapšenja koji nisu počinili teška krivična dela.

Uklanjanje bilo kakvih smernica znači da bi skoro svi od procenjenih 11 miliona neovlašćenih imigranata u zemlji mogli biti otvoreni za hapšenje, iako je nejasno kako će agenti odlučiti na koga da ciljaju.

Problem sa udaljavanjem od prioriteta je u tome što nema standardizacije ili razloga“, rekla je za Njujork tajms Karen Tumlin, osnivač grupe za prava imigranata. „Osoba koja ima 20 godina ovde i koja je roditelj dece američkih državljana može biti stavljena u postupak udaljenja, neko ko ostavi svoje dete u školi a nikada nije počinio zločin mogao bi biti uhapšen.

Boundless

COMMENTS

WORDPRESS: 0