Bajdenova administracija sprema pomoć za imigrante u procesu naturalizacije

Bajdenova administracija sprema pomoć za imigrante u procesu naturalizacije

Američke države u kojima ilegalni imigranti mogu izvaditi vozačku dozvolu
Podnosioci zahteva za azil moraju da obezbede prevodioce od 13. septembra
Kako izgleda intervju za azil u Americi? Koja su najčešće postavljana pitanja?

Postoji nada – i finansijska sredstva – za legalne imigrante koji žive u Sjedinjenim Državama i koji čeznu za američkim državljanstvom.

Administracija predsednika Bajdena je signalizirala u ponedeljak da želi da pomogne legalnim stalnim stanovnicima u njihovom procesu naturalizacije.

Od ključne je važnosti da imigrantima koji traže državljanstvo i organizacijama koje pomažu u podržavanju njihovih napora pružimo pomoć i neophodne alate za uspeh u tome“, rekao je sekretar Odeljenja za nacionalnu bezbednost Alejandro Mayorkas u saopštenju za novine.

Jedan od najjačih koraka koje je trentna administracija preuzela bio je ukidanje novog testa građanskog obrazovanja koji imigranti moraju polagati da bi dobii državljanstvo, a koji je bio implementiran od strane Trampove administracije.

Test za 2020.godinu je bio duži i složeniji od prethodne verzije iz 2018.godine. počevši od 1.marta 2021.godine, USCIS (Američka služba za državljanstvo i imigraciju) se vrati ona verziju iz 2018.godine.

Odobreni programi za pripremu državljanstva

Američka služba za državljanstvo i imigraciju je objavila u ponedeljak ekonomsku priliku za organizacije zajednice koje pomažu imigrantima sa zelenim kartama da postanu državljani SAD-a putem naturalizacije.

Agencija za imigraciju je rekla da će subvencionisati, sa dodatnih 10 miliona dolara bespovratnih sredstava, programe za pripremu državljanstva u zajednicama širom Sjedinjenih Država.

Program za državljanstvo i integraciju pomaže onima koji se pripremaju da postanu državljani SAD-a da se uspešno integrišu u američko društvo“, naveo je Mayorkas u saopštenju.

Ova administracija prepoznaje da je naturalizacija važna prekretnica u građanskoj integraciji imigranata i nastavićemo da pružamo podršku pojedincima koji se nadaju da će uspostaviti novo državljanstvo u našoj zemlji“, dodao je kubansko-američki zvaničnik.

Jedan od ključnih uslova da biste postali američki građanin je položiti test naturalizacije – u kojem imigranti moraju dokazati da mogu da čitaju, pišu i govore osnovni engleski jezik i da poseduju osnovno znanje o istoriji i vladi Sjedinjenih Država.

Pro-imigrantske organizacije koje će imati koristi od mogućnosti finansiranja do 2021.godine pomažu imigrantima sa niskim primanjima da postanu građani tako što će ih podučavati engleski, istoriju i građanski.

Program bespovratnih sredstava ima dve kategorije:

  • Službe za upute o državljanstvu i naturalizaciji

Do 8,2 miliona dolara će biti ponuđeno do 22 neprofitne organizacije koje pripremaju legalne stalne stanovnike koji nudeći predavanja za naturalizaciju i usluge prijave za istu, kao što je pomoć za podnošenje Obrasca N-400, odnosno Zahtev za naturalizaciju.

Rok za prijavu je 16.jul 2021.godine, a maksimalna dodela bespovratnih sredstava iznosi 250.000 dolara. Da bi se kvalifikovali, kandidati moraju da se pridržavaju nastavnog plana i programa za obrazovanje odraslih, od strane USCIS-a. Za informacije o nastavnom programu, kliknite OVDE.

  • Program integracija izbeglica i imigranata

Do 1.8 miliona dolara će biti ponuđeno do 6 organizacija koje pomažu stalnim stanovnicima koji su ušli u zemlju u okviru američkog Programa za prijem izbeglica ili su dobili azil. Moraju podučavati veštine i znanja potrebna za sticanje državljanstva i promovisati osećaj pripadnosti Sjedinjenim Državama.

Rok za prijavu je 16.jul. 2021.godine, a maksimalna dodela bespovratnih sredstava iznosi 300.000 dolara.

imigracioni sudovi ponovo rade chicago glasniko rade

Ko je poželjan kandidat za naturalizaciju?

  • Morate imati najmanje 18 godina u vreme podnošenja prijave.
  • Morate živeti u Sjedinjenim Državama kao stalni legalni stanovnik pet neprekidnih godina ili tri ako on/ona ima zelenu kartu dobijenu preko supružnika državljanina SAD-a.
  • Pokažite fizičko prisustvo u Sjedinjenim Državama najmanje 30 meseci tokom poslednjih pet godina ili 18 meseci ako ste u braku sa američkim državljaninom.
  • Pokažite dobar moralni karakter. To znači čistu krivičnu evidenciju za prethodnih pet godina, kao i ne podnošenje lažnih podatka kao deo bilo kog imigracionog obrasca ili postupka. (Osoba sa težim krivičnim delom nije podobna za naturalizaciju).
  • Budite sposobni da čitate, pišete i govorite osnovni engleski jezik i pokažete znanje o istoriji i vladi Sjedinjenih Država.
  • Budite spremni da podržite i odbranite Sjedinjene Države i američki Ustav.

Služba za državljanstvo i imigraciju je najavila da organizuje događaj „angažovanja zainteresovanih strana“ 9.juna 2021.godine od 14:00 do 14:30, kako bi odgovorili na pitanja. Za više informacija podnosioci zahteva mogu nazvati broj telefona 800-518-4726 ili poslati email na citizenshipgrantprogram@uscis.dhs.gov

 

Izvor: Miami Herald 

COMMENTS

WORDPRESS: 0