Bajden predstavlja plan za obnovu infrastrukture vredan 2.000 milijardi dolara

Bajden predstavlja plan za obnovu infrastrukture vredan 2.000 milijardi dolara

Ilinois: Mlađi od 18 godina verovatno neće primati rane doze vakcine
Lažno ste se predstavili kao državljanin Amerike da biste dobili posao? Evo šta možete uraditi ako je ovo vaš slučaj
SAD: Značajno smanjen broj prijava za pomoć nezaposlenima

Predsednik SAD Džo Bajden će u sredu u Pitsburgu, u Pensilvaniji, predstaviti plan o infrastrukturi vredan dve hiljade milijardi dolara, koji između ostalog obuhvata obnovu puteva, mostova, vodovodnih i sistema za napajanje električnom energijom, te sistema javnog saobraćaja.

Neimenovani visoki zvaničnik administracije rekao je novinarima u utorak veče da je planirana realizacija tih projekata u periodu od oko osam godina.

“To su veoma vredne investicije koje će, kako su utvrdili eksperti iz širokog spekta oblasti, doprineti rešavanju problema i poboljšanju ekonomske efikasnosti. I mislimo da su to investicije koje, kao zemlja, ne možemo da priuštimo”, rekao je zvaničnik Bajdenove administracije.

Bajden predlaže da se planirani projekti finansiraju izmenama u oporezivanju korporacija, uključujući i povećanje poreza na njihovu dobit sa 21 na 28 odsto.

Portparolka Bele kuće Džen Psaki rekla je u utorak da je administracije otvorena za različite ideje o finansiranju Bajdenovog plana, ali i dodala da su ljudi različitih političkih opredeljenja zabrinuti u pogledu stanja u kojem se nalazi infrastruktura zemlje.

Zvaničnik administracije, koji je izneo detalje plana uoči Bajdenovog govora, rekao je da je predlog između ostalog usredsređen na to da se osigura da “infrastruktura bude otpornija na klimatske promene”, sa inicijativama kao što su veća upotreba autobusa na električni pogon te pristupačnije cene električnih vozila za građane.

Dodao je i da Bajden želi da eliminiše sve olovne cevi u sistemu za snabdevanje pijaćom vodom, kao i da osigura da svi imaju pristup jeftinijem internetu.

Republikanci u Kongresu protive se Bajdenovom planu da poveća poreze, ocenjujući da će to naneti štetu američkim radnicima, usporiti ekonomski rast i dovesti do toga da američke kompanije budu manje konkurentne na svetskom tržištu.

Poslovna zajednica u Americi podržala je obnovu infrastrukture, ali se takođe usprotivila povećanju poreskih stopa u strahu da bi to moglo da podrije eventualni profit.

Zvaničnici Bele kuće međutim poručuju da će plan dovesti do otvaranja miliona novih radnih mesta, kako se zemlja bude udaljavala od upotrebe fosilnih goriva i borila protiv opasnih posledica klimatskih promena.

Reč je i o takmičenju protiv tehnologije i javnih investicija Kine, druge po veličini svetske ekonomije, koja se brzo primiče dominatnoj poziciji SAD.

Agencije ocenjuju da bi Bajdenov plan predstavljao transformaciju američke ekonomije po ugledu na velike ekonomske i socijalne programe koji su oblikovali 20. vek.

Bajden će narednih nedelja odvojeno predložiti niz ulaganja u brigu o deci, pomoć porodicama i druge domaće programe, što je još jedan budžetski izdatak od oko 2.000 milijardi dolara koji bi bio plaćen povećanjem poreza bogatim pojedincima i porodicama, prenela je agencija Asošijeted pres pozivajuće na izvore upoznate sa tim planom.

Glas Amerike

COMMENTS

WORDPRESS: 0