Bajden predstavio novi program – put do državljanstva za pola miliona ilegalnih imigranata u Americi

Bajden predstavio novi program – put do državljanstva za pola miliona ilegalnih imigranata u Americi

Ljubitelji dobrog zalogaja nestrpljivo čekaju otvaranje ovog restorana u Čikagu
Završila se dva ključna programa pomoći nezaposlenima u Americi
Jedan od najtraženijih poštanskih brojeva u Americi nalazi se u Indijani

Bajdenova administracija najavila je u utorak novu politiku koja će dodeliti privremeni pravni status i potencijalni put ka državljanstvu za stotine hiljada imigranata bez dokumenata koji su u braku sa američkim građanima. Politika, koja bi koristila imigracionu ovlast „parole“, ima za cilj da obezbedi radne dozvole i zaštitu od deportacije za ove pojedince.

Politika je poznata kao „parole in place (PIP)“. Ona bi omogućila imigrantima bez dokumenata koji imaju supružnike američke građane da dobiju privremene radne dozvole i pravni status. Takođe bi im omogućila da zaobiđu određene pravne prepreke u Americi koje ih trenutno sprečavaju da dobiju stalni boravak ako su ilegalno ušli u zemlju. Dobijanjem PIP-a, ovi pojedinci bi mogli eventualno da se kvalifikuju za zelenu kartu i, kasnije, američko državljanstvo bez potrebe da napuštaju zemlju.

Prema Beloj kući, ovaj potez će zaštititi oko pola miliona supružnika američkih građana i oko 50.000 dece bez dokumenata mlađih od 21 godine čiji je roditelj u braku sa američkim građaninom.

Da biste bili kvalifikovani:

– Morate biti legalno venčani sa američkim građaninom.
– Morate živeti u Sjedinjenim Državama najmanje 10 godina od 17. juna 2024. Prema Beloj kući, većina ljudi koji ispunjavaju uslove za ove zaštite živi u Americi već 23 godine ili više.

Nakon odobrenja, primaoci će imati tri godine da se prijave za stalni boravak putem programa Parole in Place (PIP) i biće kvalifikovani za radnu dozvolu tokom tog vremena.

Jednom kada supružnici bez dokumenata prođu kroz PIP program, dobiće I-94 putni zapis. Ovaj zapis je ključan jer ih čini kvalifikovanim da prilagode svoj status na osnovu braka za dobijanje zelene karte.

Očekuje se da će proces biti sličan trenutnom vojnom PIP programu. Ovi slučajevi se obično brzo procesuiraju i većina korisnika može odmah podneti prijavu za I-485 za prilagođavanje statusa na držaoca zelene karte nakon što dobiju odobrenje za parole.

Progresivni zakonodavci i grupe za zagovaranje imigranata pohvalili su ovu politiku kao pozitivan korak koji bi mogao da podstakne latino birače pred predstojeće izbore. Međutim, očekuje se da će plan naići na pravne izazove. Bajdenova administracija je prethodno bila suočena sa tužbama zbog upotrebe „parole“, i postoji presedan za pravosudni otpor; 2016. godine, podeljen Vrhovni sud je sprečio sličnu inicijativu iz vremena Obamine administracije.

Uprkos potencijalnim pravnim preprekama, Bajdenova administracija je opsežno koristila ovlašćenja „parole“ za preseljenje izbeglica iz Avganistana, Haitija i Ukrajine. Novi plan bi koristio ista ovlašćenja za pružanje pomoći onima koji već žive u Ameriic.

Koncept „parole in place“ nije potpuno nov. Od administracije Buša, manja verzija ovog programa postoji za neposredne rođake američkih vojnih članova. Kongres je potvrdio ovu politiku 2020. Predloženo proširenje bi bilo najopsežnija pomoć za imigrante bez dokumenata od zakona o amnestiji iz 1986. godine koji je legalizovao 2,7 miliona ljudi.

BOUNDLESS

COMMENTS

WORDPRESS: 0