Bajden predstavio novi paket pomoći, koji će obuhvatati novi ček od 1.400 dolara

Bajden predstavio novi paket pomoći, koji će obuhvatati novi ček od 1.400 dolara

Čikago pravi kamp za migrante vredan 29 miliona dolara
Kompaniji Magnum Expedited potreban Dispečer sa radnim iskustvom.
Consumer reports: Ovo su najgori automobili u 2024. godini

Novoizabrani predsednik SAD Džozef Bajden predstavio je predlog stimulativnog paketa, navodeći da su smele investicije neophodne da bi se pokrenula ekonomija i ubrzala distribucija vakcina, kako bi se koronbavirus stavio pod kontrolu.

Bajden je tokom 2020. vodio kampanju koja se zasnivala na obećanju da će pandemiju shvatiti ozbiljnije nego odlazeći predsednik Donald Tramp, a cilj paketa koji je predstavio jeste upravo da sa reči pređe na dela, tako što će osigurati priliv sredstava za odgovor na Kovid 19 i ekonomski oporavak.

“Kriza duboke ljudske patnje nam je pred očima i nema vremena za gubljenje”, rekao je Bajden tokom obraćanja iz Delavera u udarnom televizijskom terminu. “Moramo da stupimo u akciju i to odmah”, dodao je.

Paket pomoći obuhvata 415 milijardi dolara za podršku odgovoru na virus i distribuciju vakcina protiv Kovida 19, oko 1.000 milijardi za direktne isplate američkim domaćinstvima i blizu 440 milijardi za mala i srednja preduzeća i zajednice koje su posebno teško pogođene pandemijom.

Čekovi za porodice trebalo bi da budu 1.400 dolara po osobi, pored već isporučenih 600 dolara po osobi koje su Amerikanci dobili iz prošlog paketa pomoći, koji je Kongres usvojio. Dodatno osiuguranje za nezaposlene takože bi se pov ećalo sa 300 na 400 dolara nedeljno i produžilo do septembra.

Zvaničnici tima za tranziciju naveli su da će Bajdenov plan biti paket pomoći , posle kojeg će uslediti još jedan sličan paket za nekoliko nedelja.

Prema Bajdenovom planu, moratorijumi na oduzimanje kuća i iseljavanje trebalo bi da se produže do septembra i obuhvate i sredstva za plaćanje stanarine i pomoć u plaćanju komunalija.

Novoizabrani predsednik takođe je pozvao Kongres da podigne minimalnu cenu rada na 15 dolara na sat, a paket bi trebalo da obuhvati i pomoć za borbu protiv gladi.

“Znam da sve ono što sam sad opisao nije jeftino, ali ukoliko to ne uradimo, koštaće nas i više”, rekao je Bajden dodajući da ekonomisti, finansijske institucije i banke na Vol stritu podržavaju potrebu za stimulusom.

“Ukoliko investiramo sada – smelo, pametno, sa nepokolebljivim fokusom na američke radnike i porodice – ojačaćemo svoju ekonomiju, smanjiti nejednakost i povesti dugoročnu finansijsku stabilnost nacije najodrživijim putem”, rekao je Bajden.

Izvor: Glas Amerike

COMMENTS

WORDPRESS: 0