Bajden potpisao uredbu o kriptovalutama

Bajden potpisao uredbu o kriptovalutama

Advokat Tamara Mandić: Vaš pouzdan izbor za imigracione postupke, porodično pravo i poslovne savete
Veliki pad dolara – Na najnižem nivou u poslednje dve godine
Poslodavci priznali da krše zakon kada zapošljavaju: Ovo nikako ne bi smeli da rade

Predsednik Džo Bajden u sredu je potpisao uredbu o vladinom nadzoru nad kriptovalutama, kojom se Federalne rezerve pozivaju da ispitaju da li bi centralna banka trebalo da formira sopstvenu digitalnu valutu.

Sekretarka za finansije Dženet Jelen ocenila je da bi takva mera “promovisala pravedniji, inkluzivniji i efikasniji finansijski sistem”, dok bi se ujedno SAD suprostavile ilegalnim načinima finansiranja i sprečile rizike po finansijsku stabilnost i nacionalnu bezbednost.

Bajdenova admininstracija vidi eksploziju popularnosti kriptovalute kao priliku da analizira rizike i koristi digitalnog novca, izjavio je visoki zvaničnik administracije koji je u utorak novinarima najavio usvajanje uredbe.

Na osnovu uredbe, Bajden je takođe dao nalog Sekretarijatu za finansije i drugim federalnim agencijama da prouče uticaj kriptovaluta na finansijsku stabilnost i nacionalnu bezbednost.

Brajan Dis i Džejk Saliven, Bajdenovi glavni savetnici za ekonomiju i nacionalnu bezbednost, ocenili su da se uredbom uspostavlja prva sveobuhvatna strategija SAD za digitalna sredstva.

Sve više članova Kongresa i zvaničnika administracije izražava zabrinutost da Rusija možda koristi kriptovalute da bi izbegla uticaj sankcija na svoje banke, oligarhe i naftnu industriju, uvedene zbog njene invazije na Ukrajinu.

Prošle nedelje, demokratski senatori Elizabet VorenMark Voren i Džek Rid zatražili su od Sekretarijata za finansije da pruži informacije o tome na koji način planiraju da suzbiju upotrebu kriptovalute da bi se izbegavale sankcije.

Bajdenova administracija smatra da Rusija nećeć moći da nadoknadi finansijske gubitke koje trpi zbog prestanka poslovanja sa američkim i evropskim firmama, tako što će se okrenuti kriptovalutama. Zvaničnici kažu da je uredba predsednika Bajdena pripremena mesecima uoči invazije ruskog predsednika Vladimira Putina na Ukrajinu.

Dalip Sing, zamenink savetnika za nacionalnu bezbednost i ekonomski savetnik Bajdena, izjavio je u sredu za CNN da “kriptovaluta nije način da se zaobiđu sankcije.”

Uredbu predsednika Bajdena su željno čekali finansijska industrija, trgovci kriptovalutama i članovi Kongresa, koji su tržište kriptovaluta poredili sa Divljim zapadom.

Uprkos rizicima, kako navodi vlada, ankete pokazuju da je oko 16% odraslih Amerikanaca, ili 40 miliona ljudi – investiralo svoj novac u kriptovalute. 43% muškaraca uzrasta između 18 i 29 godina je investiralo u njih.

Glas Amerike

COMMENTS

WORDPRESS: 0