Avio-kompanije će morati odmah da vam vrate novac: Novo pravilo štiti sve putnike

Avio-kompanije će morati odmah da vam vrate novac: Novo pravilo štiti sve putnike

Da li je legalno dobiti dete u Americi radi sticanja državljanstva?
Evo američkih gradova u kojima renta raste najbrže
Grad Čikago izdao “Upozorenje zbog vremenskih prilika” za pojedine okruge

Bajdenova administracija je objavila konačna pravila koja zahtevaju od avio-kompanija da automatski izdaju novčane povrate za stvari poput kašnjenja letova i bolje otkrivaju naknade za prtljag ili otkazivanje rezervacije.

Ministarstvo saobraćaja je saopštilo da će avio-kompanije biti obavezne da automatski izdaju novčane povrate u roku od nekoliko dana za otkazane letove i “značajna” kašnjenja.

Prema trenutnim propisima, avio-kompanije odlučuju koliko dugo kašnjenje mora da traje pre nego što se aktivira povrat novca. Administracija uklanja tu slobodnu interpretaciju definisanjem značajnog kašnjenja kao trajanja najmanje tri sata za domaće letove i šest sati za međunarodne letove.

Avio-kompanijama će još uvek biti dozvoljeno da ponude drugi let ili kredit za putovanje, ali potrošači mogu odbiti ponudu.

Pravilo će takođe važiti i za povrate naknada za predati prtljag ako prtljag nije dostavljen u roku od 12 sati za domaće letove ili 15 do 30 sati za međunarodne letove. I važiće za naknade za stvari poput izbora sedišta ili internet konekcije ako avio-kompanija ne pruži uslugu.

Žalbe na povrate su eksplodirale tokom pandemije COVID-19, kako su avio-kompanije otkazivale letove i, čak i kada nisu, mnogi ljudi se nisu osećali sigurno deleći avionsku kabinu sa drugim putnicima.

abcnews.go.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0