Asparatam, jedan od sastojaka Coca-Cole biće proglašen kao potencijalno karcinogen

Asparatam, jedan od sastojaka Coca-Cole biće proglašen kao potencijalno karcinogen

Da li će biti Work and Travel programa ove godine?
Najpovoljni američki koledži i univerziteti za studente iz inostranstva
Evo koliko će vas koštati nove Trampove carinske mere Kini!

Jedan od najčešćih veštačkih zaslađivača na svetu će, prema saznanjima dva izvora upućena u proces, biti proglašen mogućim karcinogenom sledećeg meseca od strane vodeće globalne zdravstvene organizacije, što ga stavlja u sukob sa prehrambenom industrijom i regulatorima.

Aspartam, koji se koristi u proizvodima od Coca-Colinih dijetalnih gaziranih pića do Extra žvakaće gume kompanije Mars, će u julu biti prvi put naveden kao “moguće karcinogen za ljude” od strane Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC), istraživačkog tela za rak pri Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), izvor je rekao Reutersu.

Odluka IARC-a, koja je konačno doneta ovog meseca nakon sastanka spoljnih stručnjaka grupe, ima za cilj da proceni da li je nešto potencijalna opasnost ili ne, na osnovu svih objavljenih dokaza. Ne uzima u obzir koliko proizvoda osoba može bezbedno da konzumira. Ova preporuka za pojedince dolazi od odvojenog stručnog odbora WHO-a za aditive u hrani, poznatog kao JECFA (Zajednički stručni odbor WHO-a i Organizacije za hranu i poljoprivredu za aditive u hrani), zajedno sa odlukama nacionalnih regulatornih tela.

Međutim, slične ranije odluke IARC-a o različitim supstancama su izazvale zabrinutost među potrošačima u vezi sa njihovom upotrebom, dovele do tužbi i vršile pritisak na proizvođače da promene recepture i pređu na alternative. To je dovelo do kritika da procene IARC-a mogu zbuniti javnost.

JECFA, WHO odbor za aditive u hrani, takođe proučava upotrebu aspartama ove godine. Njihov sastanak je počeo krajem juna i treba da objave svoje rezultate istog dana kada IARC objavi svoju odluku – 14. jula.

COMMENTS

WORDPRESS: 0