Apple gubi milijarde dolara: Kina zabranila službenicima korišćenje iPhone-a

Apple gubi milijarde dolara: Kina zabranila službenicima korišćenje iPhone-a

Kupovina kuće jeftinija je od iznajmljivanja u skoro polovini metro područja u SAD!
Tesla spustio cene Modela 3 i Modela Y u Americi
7 restorana u oblasti Čikaga proglašeni među najpopularnijim mestima za branč u SAD

Akcije kompanije Apple pale za 4% u sredu i dodatnih 3% u četvrtak nakon nekoliko izveštaja koji sugerišu da bi kineskim državnim službenicima moglo biti zabranjeno korišćenje iPhone-a.

Pomenute zabrane, koje nisu javno objavljene od strane kineske vlade, izazivaju zabrinutost da bi proizvodi kompanije Apple mogli biti uvučeni u međunarodne tenzije između SAD-a i Kine.

Kina je treće najveće tržište kompanije Apple i čini 18% ukupnih prihoda, odnosno 394 milijardi dolara. Ovde se i većina Apple proizvoda sklapa.

Kina je naredila zvaničnicima u centralnim vladinim agencijama da ne donose iPhone uređaje u kancelarije i da ih ne koriste za posao, izvestio je The Wall Street Journal. Zabrana bi mogla da se proširi i na druge državne kompanije i agencije.

Iako bi zabrana za sve državne zaposlene mogla da smanji prodaju iPhone uređaja u Kini za čak 5%, prema analitičaru Toni Sakonagiju, veća pretnja za Apple bila bi ako bi zabrane poslale signal građanima da umesto njihovog brenda koriste tehnologiju domaćih kompanija.

CNBC.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0