Amerika: Zbog čega je ova zima najtoplija istoriji

Amerika: Zbog čega je ova zima najtoplija istoriji

SAD: 840.000 prijava za pomoć nezaposlenima u prošloj nedelji
Senat usvojio zakon o infrastrukturi vredan 1.200 milijardi dolara
Air Serbia od decembra uvodi dodatne letove do Njujorka

Zima 2023-24. godine ulazi u istoriju kao najtoplija ikada zabeležena za kontinentalnu  Ameriku u poslednjih 130 godina, prema podacima NOAA-e.

Tokom februara, rekordne temperature, preko stogodišnjeg proseka u nekim slučajevima, zadesile su Teksas i veći deo centralne Amerike, tokom tradicionalno jednog od najhladnijih meseci u godini. FOX Weather je izračunao da je 1.327 gradova oborilo dnevne rekorde visokih temperatura tokom ovog meseca.

Ovo je takođe bila zima sa rekordno malom površinom leda na Velikim jezerima. Do 11. februara, samo 2,7% Velikih jezera bilo je pokriveno ledom. Prosečno, 50% jezera je pokriveno ledom do tog trenutka zime.

Mesec februar 2024. godine zauzeo je treće mesto po toploti zabeleženoj u istoriji.

El Niño uticaj

Meteorolozi kažu da je El Niño, kako je predviđeno prošle jeseni, bio glavni faktor za topli vremenski obrazac koji je trajao tokom cele zime.

“El Niño je imao veliku ulogu u rekordnom toplotnom talasu,” izjavio je meteorolog Centra za prognoze FOX, Kody Brod. “Obrazac za El Niño obično znači jake vetrove na Pacifiku, koji guraju ledeni talas dalje na sever.”

nypost.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0