Amerika zabranjuje WeChat i TikTok zbog nacionalne bezbednosti

Amerika zabranjuje WeChat i TikTok zbog nacionalne bezbednosti

Stomatološka osiguranja – kako pronaći odgovarajući plan?
Konvoj kamiondžija stigao do glavnog grada SAD. Miran protest u blizini Vašingtona
Pregovori o prodaji akcija: Elon Muskov SpaceX vredi neverovatnih 175 milijardi dolara

Sjedinjene Države zabraniće upotrebu kineske aplikacije ViČet (WeChat) u nedelju zbog, kako je saopšteno, zabrinutosti u pogledu nacionalne bezbednosti.

Istovremeno će biti zabranjeno i preuzimanje aplikacije TikTok, u vlasništvu iste kompanije, a upotreba te platforme biće zabranjena u SAD do 12. novemebra. Međutim, sekretar za trgovinu Vilbur Ros rekao je u petak kablovskoj mreži Foks biznis njuz da će pristup toj aplikaciji možda biti moguć, uz određene mere predostrožnosti.

“Sledeći predsednikovu naredbu, preduzeli smo značajnu akciju da se suprostavimo kineskom zlonamernom prikupljanju ličnih podataka američkih državljana, dok istovremeno promovišemo naše nacionalne vrednosti, demokratske standarde i snažnu primenu američkih zakona i propisa”, naveo je Ros u saopštenju.

Pojedini bezbednosni eksperti strahuju da bi BajtDens Ltd, kineska kompanija u čijem vlasništvu je TikTok, i dalje imala pristup informacijama o 100 miliona korisnika te aplikacije u Sjedinjenim Državama, što bi predstavljalo bezbednosni rizik.

Kao i većina društvenih mreža, TikTok prikuplja podatke o korisnicima i reguliše njihove objave. Preuzima lokacije i poruke korisnika i prati šta gledaju kako bi utvrdila ciljanu marketinšku strategiju.

Slične primedbe iznose se i na račun američkih društvenih mreža Fejsbuk i Tviter. Međutim, kada je reč o aplikacijama u kineskom vlasništvu, strahuje se da bi kineska vlada mogla da naloži kompanijama da joj pomognu da prikupi obaveštajne podatke.

TikTok, popularna aplikacija za deljenje kratkih video snimaka, navela je da se podaci o američkim korisnicima ne drže u Kini i da ne bi bili dati kineskoj vladi. Međutim, eksperti kažu da kineska vlada može da dobije bilo koje informacije od kompanija u toj zemlji.

Zabrana kineskih aplikacija najnoviji je pokušaj Trampove administracije da oslabi uticaj iz Kine. Od kada je preuzeo predsednički položaj 2017. godine, Tramp je vodio trgovinski rat sa Kinom, sprečavao spajanje sa kineskim kompanijama, te gušio poslovanje kineskih firmi kao što je Huavei.

Hakeri, koje podržava Kina, u međuvremenu se optužuju za upade u američke federalne baze podataka i kreditnu agenciju Ekvifaks, a kineska vlada strogo ograničava poslovanje američkih tehnoloških kompanija u Kini.

Članovi Kongresa iz obe stranke zabrinuti su u pogledu podložnosti TikToka cenzuri i kampanji širenja dezinformacija, a strahuju i zbog bezbednosti podataka o korisnicima i privatnosti dece. Međutim, američka administracija nije ponudila specifične dokaze o tome da je TikTok davao kineskoj vladi podatke o američkim korisnicima.

Zvaničnici ukazuju na hipotetičku pretnju, koja je rezultat sposobnosti kineske vlade da zahteva saradnju kineskih kompanija.

Izvor: Glas Amerike

COMMENTS

WORDPRESS: 0