Amerika zabranila prodaju sijalica sa žarnom niti

Amerika zabranila prodaju sijalica sa žarnom niti

Gotovo pola miliona obolelih u SAD, 18 000 žrtava koronavirusa
Da li biste proveli 274 dana na kruzeru? Royal Caribbean nudi „Ultimate World Cruise“ koji će krenuti iz Majamija
Tinder testira novi servis čija će pretplata koštati $500 mesečno

Zabrana sijalica sa žarnom niti stupila je na snagu juče u Americi, više od deceniju i po, nakon što je ovo pravilo prvi put predloženo u nameri da se promoviše energetska efikasnost.

Pravilo zahteva da sijalice moraju da emituju najmanje 45 lumena po vatu (lumen je mera za osvetljenje). Takođe zabranjuje proizvodnju i prodaju neusaglašenih sijalica, ali ne i njihovu upotrebu, tako da potrošači mogu da ih koriste ukoliko ih već poseduju.

Međutim, pravilo ima izuzetke, dozvoljavajući dalju proizvodnju i prodaju žarulja, ako se koriste u stvarima kao što su kućni aparati ili određene vrste lampi.

– Industrija osvetljenja već prihvata energetski efikasnije proizvode, a ova mera će ubrzati napredak u isporuci najboljih proizoda američkim potrošačima i izgradiće bolju i svetliju budućnost – rekla je prošle godine sekretarka za energetiku Dženifer Granholm.

Američki potrošači trebalo bi da uštede skoro 3 milijarde dolara na godišnjim računima za komunalne usluge zbog novog pravila i predviđa se da će smanjiti emisije ugljenika za 222 miliona metričkih tona u narednih 30 godina – iznos koji je ekvivalentan emisije koje generiše 28 miliona domova za godinu dana.

COMMENTS

WORDPRESS: 0