Amerika uvodi novi porez od 1% na otkup akcija — evo šta to znači za vaš portfolio

Amerika uvodi novi porez od 1% na otkup akcija — evo šta to znači za vaš portfolio

10 najjeftinijih američkih država za život za vreme rastuće inflacije
Što je S&P 500 i ​kako investirati u ovaj index u 2021. godini
Od 1. januara 300 novih zakona stupilo na snagu. Ovo su neke od najvažnijih promena

Novi porez od 1% na otkup korporativnih akcija deo je novog zakona predsednika Džoa Bajdena – dodaje novi namet kontroverznoj praksi.

Ali postoje pomešani stavovi o tome kako to može uticati na investitore.

Odredba Zakona o smanjenju inflacije naplaćuje akcizu od 1% na tržišnu vrednost otkupljenih neto korporativnih akcija počevši od 2023. godine.

Kako funkcioniše otkup akcija

Kada profitabilno javno preduzeće ima višak gotovine, ono može kupiti akcije na javnom tržištu ili dati ponudu akcionarima, poznatu kao otkup akcija.

To je način vraćanja gotovine akcionarima, objasnila je Ejmi Arnot, portfolio strateg u Morningstaru, i koji se više koristi od dividendi, deo profita kompanije koji se redovno šalje nazad investitorima.

Ako se ukupne akcije smanje, otkup akcija takođe može povećati zaradu po akciji, što je jedan od metoda merenja finansijskog učinka kompanije.

Međutim, kritičari tvrde da povratni otkup često dolazi sa novim izdavanjem opcija akcija za rukovodioce i druge zaposlene. Dodavanje novih akcija može poništiti neke, ili sve, prednosti smanjenja udela za redovne investitore od otkupa.

Kako porez od 1% na otkup akcija može uticati na investitore

Iako pun uticaj na berzu još nije poznat, stručnjaci imaju pomešana mišljenja o tome kako odredba može uticati na pojedinačne portfolije.

Mislim da to ne bi trebalo da ima veliki uticaj na investitore“, rekao je Arnot. Ali na marginama, kompanije sa viškom gotovine možda će „malo verovatnije“ isplatiti dividende nego otkupiti akcije, rekla je ona.

Procenjuje se da porez od 1% na otkup akcija može izazvati povećanje od 1,5% u isplatama korporativnih dividendi, prema Centru za poresku politiku.

A povećane dividende mogu imati neočekivani uticaj, u zavisnosti od toga gde investitori drže ovu imovinu, rekao je Aleks Durante, federalni poreski ekonomista u Poreskoj fondaciji.

„Ljudi sa oporezivim računima mogu potencijalno biti pogođeni“, rekao je on.

Naravno, prelazak sa otkupa na dividende takođe može da promeni očekivane poreske prihode, dodao je Durante.

Očekuje se da će ta odredba prikupiti oko 74 milijarde dolara u narednoj deceniji, prema nedavnim procenama Zajedničkog odbora za oporezivanje.

Međutim, pošto novi zakon neće stupiti na snagu do 1. januara 2023. godine, neki stručnjaci predviđaju da će kompanije ubrzati otkup akcija „bez poreza“ do 2022. godine, posebno sa cenama akcija koje su i dalje znatno ispod prethodnih vrednosti.

CNBC

COMMENTS

WORDPRESS: 0