Amerika: U vodi za piće pronađene “večne hemikalije”, ima li razloga za brigu?

Amerika: U vodi za piće pronađene “večne hemikalije”, ima li razloga za brigu?

Koliko vam je novca potrebno za udoban život u Čikagu?
Nikola Jokić proglašen za najboljeg igrača prošle sezone u NBA ligi
Novo upozorenje na zimsku oluju u oblasti Čikaga, moguće 20 cm snega

Toksične “večne hemikalije” pronađene su u više od jednog od četiri javna sistema za snabdevanje vode ove godine, u koncentracijama koje su na ili iznad minimalnih nivoa za prijavljivanje Agenciji za zaštitu životne sredine.

Novi podaci EPA pokazuju da je stotine sistema za vodosnabdevanje detektovalo PFAS. Ovi sistemi zajedno obezbeđuju vodu za piće za oko 46 miliona ljudi.

PFAS su grupa hemikalija koje se ne razgrađuju i vremenom nakupljaju u ljudskom telu. Decenijama su široko korišćene u proizvodima za domaćinstvo kao i u industrijskim proizvodima.

“Definitivno postoje stvari koje treba unaprediti, ali po našem mišljenju, pretnje po zdravlje nema”, izjavio je Wes Byne, direktor komunalnih usluga u Augusti.

Od oko 3.200 sistema, 854 sistema je izmerilo barem jedno PFAS jedinjenje iznad nivoa koji su po standardima EPA. To je gotovo 27%, što predstavlja povećanje u odnosu na podatke iz avgusta.

Mnogi od sistema koji su već detektovali PFAS obezbeđuju vodu za više od milion korisnika, uključujući Atlantu, Houston, San Antonio, Dallas, Phoenix, Silver Spring u Marylandu, San Jose u Kaliforniji i Long Island u Njujorku.

usatoday.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0