Amerika se ponovo otvara za putnike iz inostranstva, ali samo za one sa potvrdom o vakcinaciji

Amerika se ponovo otvara za putnike iz inostranstva, ali samo za one sa potvrdom o vakcinaciji

USCIS: Nove mere – Platite $2.500 i vaš imigracioni slučaj biće rešen po ubrzanoj proceduri
Novo pravilo USCIS-a omogućiće radne dozvole za imigrante koji su aplicirali za “U vize”
Amerika uvodi novi porez od 1% na otkup akcija — evo šta to znači za vaš portfolio

Sjedinjene Države će, početkom novembra, ponovo dozvoliti ulazak u zemlju putnicima iz Kine, Indije, Velike Britanije i mnogih drugih evropskih zemalja koji su primili vakcine protiv Kovida 19, saopštila je Bela kuća, čime su ukinute stroge restrikcije uvedene zbog pandemije početkom prošle godine.

Bela kuća planira da dozvoli ulazak putnicima iz drugih zemalja, koji nisu američki državljani, a koji od proleća 2020. nisu mogli da dođu u Ameriku, saopštio je koordinator Bele kuće za odgovor na koronavirus Džef Zajnc.

Američke restrikcije prvo su uvedene putnicima iz Kine u januaru 2020, odlukom tadašnjeg predsednika Donalda Trampa, a narednih meseci su proširene na druge zemlje, bez jasnih parametara kada ih, i kako – ukinuti.

Predsednik Džo Bajden u aprilu ove godine je uveo nove putne restrikcije za Indiju, i zabranio većini neameričkih državljana da ulaze u SAD. Tramp je u januaru planirao da ukine restrikcije evropskim zemljama ali je Bajden promenio taj plan.

SAD trenutno ne dozvoljavaju ulazak većini neameričkih državljana, koji su u poslednjih 14 dana bili u Britaniji, 26 zemalja Šengena u Evropi, Irskoj, Kini, Indiji, Južnoj Africi, Iranu i Brazilu.

Postojaće određeni izuzeci za politiku vakcinacije, rekli su zvaničnici, što se odnosi i na decu koja još ne mogu da se vakcinišu. Nova pravila se ne odnose na putnike koji dolaze kopnenim putem iz Meksika i Kanade.

Aviokompanije su mesecima lobirale kod Bele kuće da se ukinu restrikcije ali nisu uspele da ih ukinu na vreme za letnju sezonu. Bela kuća je u julu saopštila da je zabrinuta zbog visoko infektivne delta varijante i rasta broja slučajeva Kovida-19 u Americi.

Od tada se nedeljni prosek prijavljenih slučajeva Kovida 19 u SAD više nego udvostručio.

Glas Amerike

COMMENTS

WORDPRESS: 0