Amerika priprema nova putna ograničenja zbog omikron soja kovida

Amerika priprema nova putna ograničenja zbog omikron soja kovida

Može li se putovati sa zelenom kartom – ali bez pasoša?
Ovo su najposećeniji nacionalni parkovi u Americi
Saznajte u koje sve zemlje Amerikanci trenutno mogu da putuju i pod kojim uslovima

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena priprema se da uvede strože zahteve za testiranje putnika koji u Sjedinjene Države stižu iz inostranstva, kao vid napora da se sputa širenje novog soja koronavirusa – omikrona.

Prema informacijama koje su objavili mediji, američka administracija će zahtevati od svih putnika u aviosaobraćaju, i američkih i stranih državljana, da pokažu negativan test na Kovid 19 urađen dan pred put. Trenutno, oni koji su u potpunosti vakcinisani mogu da pokažu rezultate testa koji je urađen u periodu od tri dana pre leta.

Sjedinjene Države su takođe naložile aviokompanijama da proslede imena i druge informacije o putnicima koji su boravili u osam južnoafričkih zemalja za koje je zbog omikrona uvedena zabrana putovanja, prenosi agencija Rojters koja je imala uvid u direktivu Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Razmatra se i mogućnost obavezne samoizolacije u trajanju od sedam dana od ulaska u SAD i testiranje se u roku od tri do pet dana dolaska u Ameriku, što je do sada bilo dobrovoljno. Kako je ukazano – predložena pravila primenjivala bi se i na američke državljane koji se vraćaju iz inostranstva.

Omikron u Zapadnoj Evropi danima pre nego što je otkriven u Južnoj Africi

Sjedinjene Države nalaze se među zemljama koje su uvele ograničenja u vezi sa putovanjima ili čak i potpune zabrane putnicima, otkako je novi soj kovida 19 prošle sedmice otkriven u Južnoj Africi.

Japanske vlasti su objavile da će od međunarodnih avio-prevoznika zatražiti obustavu rezervacija letova u tu zemlju do kraja decembra – što je jedan od odgovora na pojavu novog soja virusa koji se širi. U Tokiju su, za sada, potvrđena dva slučaja oboljevanja od omikron varijante koronavirusa.

Takođe, Japan će od četvrtka zabranjivati ulazak u zemlju stranim državljanima koji su boravili u južnoafričkim državama.

Saudijska Arabija i Nigerija poslednje su u nizu zemalja koje su prijavile slučajeve novog soja kovida – čime je broj država u kojima je registrovan omikron povećan na 22.

COMMENTS

WORDPRESS: 0