Amerika: Porast cena zabeležen zabeležen i u septembru

Amerika: Porast cena zabeležen zabeležen i u septembru

Rate za automobile najskuplje u istoriji SAD. Rekordan broj Amerikanaca kasni sa uplatama
St. Patrick’s Day 2023 u Čikagu: Evo šta da očekujete
Koliko Amerikanaca ima visoko obrazovanje?

Cene proizvoda su se u Sjedinjenim Državama tokom septembra uvećale više nego što je bilo očekivano, ali su istovremeno troškovi osnovnih roba ostali nepromenjeni – i to prvi put u poslednjih dve i po godine.

Kako izveštava agencija Rojters – takav trend pobuđuje određenu nadu u borbi protiv inflacije.

U Sjedinjenim Državama i dalje se beleže visoke stope inflacije što će, ocenjuje Rojters, verovatno prisiliti Federalne rezerve da povećaju kamatne stope za 0, 75 odsto u novembru – što je četvrti put tokom 2022.

Inflacija se odnosi na prolazne troškove na nižim nivoima proizvodnje, tako da se izveštaj računa kao određeno olakšanje za potrošače koji se suočavaju sa znatnim poskupljenjem roba u prodavnicama”, izjavio je Kristofer Rapki – ekonomski stručnjak njujorške kompanije FWD BONDS koja se bavi istraživanjem tržišta.

Federalne rezerve još nisu dobile rat protiv inflacije, ali su makar troškovi za robe na nivou proizvođača prestali da rastu po stopi koja je bila van kontrole”, rekao je Rapki.

U poslednjih godinu dana, od septembra 2021. do septembra 2022, indeks potrošačkih cena povećan je za 8,5 odsto. U avgustu je taj procenat iznosio 8,7 procenata.

Smanjenje godišnje inflacije podstaknuto je ublažavanjem problema u lancu snadbevanja, kao i smanjenu cena roba koje su bile skuplje tokom proleća. Takođe, gorivo je pojeftinilo nakon odluke Organizacije zemalja izvoznica nafte i njihovih saveznika (OPEC+) da smanje proizvodnju sirove nafte.

U borbi protiv inflacije i porasta cena američke Federalne rezerve podigle su referentnu kamatnu stopu sa skoro nule na trenutni raspon od 3,00% na 3,25%.

Glas Amerike

COMMENTS

WORDPRESS: 0