Amerika planira vakcinaciju 70 odsto odraslih do 4. jula

Amerika planira vakcinaciju 70 odsto odraslih do 4. jula

Bajden potpisao dvopartijski zakon o reformi oružja
„Filantropija nema granice“ u organizaciji Fondacije Divac
Ovo su najsrećnije zemlje sveta. Evo gde se nalazi Amerika i zemlje bivše Jugoslavije

Predsednik SAD Džo Bajden u utorak je postavio novi cilj u kampanji imunizacije protiv koronavirusa – da 70 odsto odraslih u Americi primi najmanje jednu dozu vakcine protiv Kovida 19 do 4. jula, praznika Dana nezavisnosti.

“Osiguraćemo da vakcinacija bude lakše nego ikada. Za dva meseca, od danas, porodice širom zemlje slaviće 4. jul. Naš cilj je da to tog datuma, 70 odsto odraslih Amerikanaca primi najmanje jednu dozu vakcine i da najmanje 160 miliona bude u potpunosti vakcinisano”, rekao je Bajden u obraćanju javnosti u Beloj kući.

Da bi ispunio taj cilj, Bajden je naložio desetinama hiljada apoteka, koje učestvuju u federalnom programu, da omoguće vakcinaciju bez zakazivanja, dok će resursi Federalne agencije za vanredne situacije (FEMA) biti preusmereni na podršku privremenim i mobilnim klinikama i manjim opštinskim lokacijama za vakcinaciju, saopštili su zvaničnici administracije.

Više od 56 odsto odraslih građana u SAD primilo je najmanje jednu dozu vakcine, dok je više od 105 miliona u potpunosti vakcinisano, pokazuju podaci Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Administracija se suočava sa sve većim, ali i očekivanim, izazovom da vakciniše ljude koji oklijevaju da prime vakcinu protiv Kovida 19.

“Sada kada imamo zalihe vakcina, usredsređeni smo na to da ubedimo još veći broj Amerikanaca da prime vakcinu koja ima je dostupna. Ako u tome uspemo, Amerikanci će napraviti ozbiljan korak ka povratku u normalu. Ima mnnogo mlađih ljudi, naročito 20-tih ili 30-tih godina koji veruju da im nije potrebna. Želim da jasno poručim: Morate da se vakcinišete”, naglasio je Bajden.

Očekuje da će uslove za imunizaciju narednih meseci ispuniti još milioni Amerikanaca, kako bude odobrena vakcina za adolescente i mlađu decu.

Predsednik Bajden najavio je planove za vakcinaciju adolescenata što je pre moguće, ako u SAD bude odobrena vakcina protiv Kovida 19 za tu starosnu grupu.

Uprava za hranu i lekove (FDA) bi do početka naredne nedelje trebalo da odobri imunizaciju dece uzrasta od 12 do 15 godina Fajzerovom vakcinom.

Bajden, kako je saopšteno Bele kuće, “podstaći će” države da daju najmanje jednu dozu vakcine adolescentima do 4. jula i radiće na tome da se vakcine dostave pedijatrima i drugim pouzdanim zdravstvenim službama, sa ciljem da se veliki broj dece uzrasta od 12 do 15 godina u potpunosti vakciniše do početka naredne školske godine.

COMMENTS

WORDPRESS: 0