Amerika planira da do jeseni vakciniše 300 miliona ljudi

Amerika planira da do jeseni vakciniše 300 miliona ljudi

Amerika danas obeležava Dan Martina Lutera Kinga
Ovaj grad na severu Ilinoisa spada među najromantičnije u Americi
Donirajte 10$ i imate šansu da provedete 3 dana sa Novakom u Njujorku!

U Sjedinjenim Državama je, prema podacima Centara za kontrolu I prevenciju bolesti, do sada distribuirano više od 44 miliona doza vakcine protiv koronavirusa, koju je međutim primilo samo oko 23 miliona Amerikanaca. Bela kuća sada najavljuje da će biti povećane isporuke vakcina državama u naredne tri nedelje, i da očekuje da će biti dovoljno doza da se do kraja leta ili rane jeseni vakciniše 300 miliona Amerikanaca.

Predsednik Džo Bajden objavio je plan za intenziviranje kampanje vakcinacije u Americi.

“Povećaćemo ukupnu nedeljnu isporuku vakcina državama, plemenima i teritorijama sa 8,6 milona na najmanje 10 miliona doza, počev od naredne nedelje. To je povećanje od 1,4 miliona doza nedeljno”.

Bela kuća takođe planira da kupi dodatnih po 100 milona doza i od Fajzera i od Moderne, čime bi ukupan broj bio 600 miliona. To je dovoljno da se do kraja leta vakciniše 300 miliona Amerikanaca. Bajdenova administracija obećava da će lokalnim zvaničnicima dati informacije o očekivanim zalihama, kako bi države mogle da se adekvatno pripreme.

“To će omogućiti da guverneri, gradonačelnici i lokalni lideri budu sigurniji u pogledu zaliha kako bi mogli da realizuju planove za vakcinaciju što većeg broja ljudi”.

Milioni nezadovoljnih Amerkanaca željno iščekuju dodatne vakcine. Liz Skot iz Arizone pokušava da svojim roditeljima, koji su stariji od 75 godina i imaju zdravstvene probleme, obezbedi drugu dozu vakcine.

“Gledam svakog dana, na svakoj lokaciji, ali nema slobodnih mesta. Ovo je pitanje života i smrti zato što su im ugroženi imuni sistemi”.

Uskoro bi mogla da bude dostupna još jedna vakcina. Kompanija “Džonson i Džonson” očekuje da će već naredne nedelje imati rezultate kliničkih ispitivanja svoje vakcine, za koju je potrebna jedna doza. To bi otvorilo put za moguće odobrenje hitne upotrebe vakcine te kompanije do sredine februara, što znači da bi do kraja juna Amerika imala na raspolaganju još 100 miliona doza.

Pozitivne vesti stižu i za nastavnike i roditelje. Novo istraživanje Centara za kontrolu i prevenciju bolesti pokazuje da deca mogu da budu u učionicama, bez većeg prenošenja bolesti u samim školama.

Izvor: Glas Amerike

COMMENTS

WORDPRESS: 0