Amerika odobrila prodaju piletine iz laboratorije

Amerika odobrila prodaju piletine iz laboratorije

Koncert “Neda Nikolić Trio“ 27.septembra 2023. u 18 sati u Kenedi centru
Masovna otpuštanja u Twitter-u, i Meti ukazali na malo poznati američki zakon koji štiti zaposlene
Platili su hiljade dolara da odustanu od američkog državljanstva, sada žele povrat novca

Agrarno ministarstvo je odobrilo proizvodnju i prodaju laboratorijski uzgojenog mesa po prvi put u sredu, otvarajući put da dve kalifornijske kompanije prodaju piletinu proizvedenu iz ćelija životinja.

Vladina odluka će na kraju omogućiti prodaju laboratorijski uzgojenog mesa preko državnih granica nakon federalnih inspekcija.

Ova odluka je prekretnica za kompanije koje proizvode meso iz ćelija, kao i za potrošače koji traže alternative pilećem mesu uzgajanom u fabričkim farmama.

Podržavaoci alternativnih proteina, kao i kompanije koje su tražile savezno odobrenje – Upside Foods i Good Meat – proslavile su vest kao ključnu za mesnu industriju i širi sistem ishrane u trenutku sve veće zabrinutosti zbog ekološkog uticaja proizvodnje mesa i tretmana životinja.

“Ovo odobrenje će temeljno promeniti način na koji meso dolazi na naš sto”, rekao je dr Uma Valeti, izvršni direktor i osnivač kompanije Upside Foods, u saopštenju. “To je ogroman korak napred ka održivoj budućnosti – ka onoj koja čuva izbor i život.”

Ova odluka će Sjedinjenim Američkim Državama učiniti drugu zemlju na svetu, posle Singapura, koja je odobrila proizvodnju i prodaju laboratorijski uzgojenog mesa. Brus Fridrih, predsednik Good Food Instituta, neprofitne organizacije koja se fokusira na meso na bazi ćelija i biljke, rekao je da je američko odobrenje ključan korak za industriju, dodajući da “svet zaista gleda američki sistem odobrenja za bezbednost hrane i sada će mnoge vlade slediti taj primer.”

Podržavaoci uzgojenog mesa tvrde da ovaj proizvod ima bolje rezultate po pitanju zaštite životne sredine, bezbednosti hrane i dobrobiti životinja. Ali skeptici su oprezni zbog naučnih i bezbednosnih rizika i tvrde da navodne ekološke koristi nisu dokazane. Ostaju i poteškoće u vezi sa povećanjem proizvoda za masovnu potrošnju.

Prema podacima Brusa Fridriha, oko 100 kompanija širom sveta, uključujući desetine u Sjedinjenim Američkim Državama, fokusira se na proizvodnju uzgojenog mesa. Prema istraživanju tržišta Grand View Research, vrednost ove industrije je iznosila oko 247 miliona dolara 2022. godine, a konsultantska firma McKinsey & Company predviđa da će do 2030. godine dostići vrednost od 25 milijardi dolara.

Proces uzgoja mesa u laboratoriji počinje sa ćelijama uzetim od životinje. Zatim se tim ćelijama daje voda, so i hranljive materije poput aminokiselina, vitamina i minerala. Ćelije se potom razmnožavaju u velikim tankovima nazvanim kultivatori ili biorreaktori. Kada se sakupi, proizvod je suštinski mleveno meso, koje se zatim oblikuje u pljeskavice, kobasice ili filete. Meso ne sadrži kosti, perje, kljunove ili kopita i nije potrebno klanje.

Upside Foods i Good Meat su odbili da iznesu detalje o svojim trenutnim proizvodnim kapacitetima, ali dr Valeti je prošle godine rekao da će kompanija na kraju proizvoditi “desetine miliona funti proizvoda”.

To je zanemarljiva količina u poređenju sa više od 300 miliona tona mesa koje se konzumira širom sveta – broj koji se očekuje da će rasti.

Obe kompanije će početi prodavati piletinu američkim potrošačima putem partner-restorana: Upside Foods u baru Crenn u San Francisku, a Good Meat na nepoznatoj lokaciji kojom upravlja šef Hoze Andres u Vašingtonu. Model omogućava edukaciju potrošača i povratne informacije, rekli su portparoli kompanija.

Nakon početnog testiranja, obe kompanije takođe planiraju povećanje proizvodnje i širenje na druge vrste mesa. (Govedina, sa svojim većim sadržajem masti i složenijim ukusom, je teže replikovati.)

Ipak, postoji niz pitanja u vezi sa regulatornim okvirom za uzgojeno meso i stavovima potrošača prema ovim proizvodima.

Mnogi stočari i poljoprivredne grupe protestovali su zbog upotrebe naziva “meso” za laboratorijski uzgojenu vrstu i lobirali kod zakonodavaca da zaštite taj naziv. Služba za bezbednost hrane i inspekcijska služba Ministarstva poljoprivrede još uvek priprema propise o tome kako treba označiti proizvode hrane dobijene iz ćelija životinja. Za sada će dve kalifornijske kompanije svoje proizvode nazivati “piletina uzgajana iz ćelija”, naziv koji je agencija odobrila prošle nedelje.

Semantički i bitka oko mišljenja potrošača, Fridrih je upozorio da će uzgojeno meso, kada konačno stigne na police prodavnica, biti skupo u poređenju sa konvencionalnim kobasicama i pljeskavicama – slično kao što je obnovljiva energija bila prvobitno skuplja od nafte i gasa.

Ipak, on je uveren da će “uzgojeno meso sebe prodati”.

NY TIMES

COMMENTS

WORDPRESS: 0